09:24 / 15.05.2020.

Autor: Zajedno za zdravlja/HTV4/M.Š./HRT

"Predizborni izljev ljubavi HDZ-a prema najsiromašnijima"

-

-

Foto: - / -

U emisiji "Zajedno za zdravlje" gostovali su Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije, HDZ-ova Branka Juričev Martinčev te Silvano Hrelja iz HSU-a.
U vrijeme najžešće globalne krize i nacionalne recesije kada novca u proračunu nedostaje za sve stavke i kada se za umirovljenike koji su desetljećima uplaćivali u mirovinski fond, teško nalazi novac, uvodi se Nacionalna mirovina za građane koji nisu uopće ili dovoljno uplaćivali u mirovinski sustav. Je li za to sada vrijeme te od kuda novac? U emisiji "Zajedno za zdravlje" gostovali su Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije, HDZ-ova Branka Juričev Martinčev te Silvano Hrelja iz HSU-a.

Što će novih 50 tisuća umirovljenika uz postojećih 1,5 milijun značiti za cijeli sustav? - Sigurno će to značiti dodatni trošak, ali velik broj tih ljudi već koristi sredstva iz sustava socijalne skrbi. Oni će prijeći u sustav zajamčene naknade, što mislim da je u principu dobro. Ako je netko ugrožen u Hrvatskoj, oni su najugroženiji. Mislim da postoji novac za njih, ističe Bejaković.

Radi se o Nacionalnoj naknadi za starije osobe, ističe Juričev Martinčev.

- Kada govorimo o mirovinama, ona se isplaćuje iz mirovinskog sustava, a ovdje se radi o naknadi koja se isplaćuje iz općeg poreznog sustava što znači da neće opteretiti mirovinski sustav. Vlada je donijela šest novih zakona kojima je htjela uravnotežiti sustav kako se ne bi dogodilo da sutra naša djece neće imati mirovinu. Koliko se god govori o minimumu i kvaliteti života umirovljenika, ova Vlada je povećala minimalne mirovine za 15%, a općenito za 12%. Dva puta smo povećali u odnosu na prethodne vlade.

Ovaj institut Hrvatska treba, ali je to učinjeno na loš način u zadnjim danima mandata.

- Financijski je teret prebačen na neku novu Vladu, ovo je predizborni izljev ljubavi HDZ-a prema najsiromašnijima u Hrvatskoj s malo novca i s odgodom. Nije korektno, ali je legitimno i tako pridobiti glasače. Za sada ne znamo broj korisnika i koliko će to sve skupa koštati, ističe Silvano Hrelja dodajući da prihvaćaju institut koji je Hrvatskoj potreban.

- Mi se nećemo tome protiviti, podržat ćemo ga te ćemo sve ovo popravljati u hodu. Sav novac se slijeva u proračun, i socijala i mirovine se iz toga isplaćuju. Samo je pitanje koliko ima prihoda, dodaje.

Komentirala se i odluka premijera Plenkovića da će se u ponedjeljak raspustiti Sabor.

- Stranka koja je na vlasti četiri godine razmišlja samo o jednom, a to je kako opet dobiti vlast. Njihovo je pravo i legitimitet da biraju trenutak u kojem će raspisati izbore, a na nama u opoziciji je se pokažemo da smo bolji i kvalitetniji. Ovo je normalan proces, očekujemo da će vladajući prezentirati 76 ili 80 potpisa. Nama je da uskočimo u ovaj jureći vlak te ostvarimo najbolji mogući rezultat, dodaje Silvano Hrelja. - U ponedjeljak će se sigurno raspustiti Sabor. Ova je Vlada pokazala da se zna nositi s kriznim situacijama. Znala je odgovoriti izazovu te sačuvati radna mjesta, dodaje Juričev Martinčev ističući da je sada pravo vrijeme za izbore jer je epidemiološka situacija dobra.

Dodaje da će HDZ nakon izbora s onim strankama koje su im svjetonazorski i programski bliske.

- Sigurno da u obzirom ne dolazi velika koalicija sa SDP-om, dodaje.

Silvano Hrelja kaže da u izbore ulaze u "Restart koaliciji".

- Očekujem da ćemo dobiti povjerenje, a što će biti nakon izbora, prepustimo to volji građana. Mi isto ne prihvaćamo veliku koaliciju. Borit ćemo se za povjerenje građana. Vjerujem u mudrost naših građana, vjerujem da debelo promišljaju u ovoj karanteni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!