11:37 / 08.04.2021.

Autor: HRT/Hina

Predlaže se pooštravanje mjera u Primorsko-goranskoj županiji

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 428 osoba, testirano je 1264 osoba, a pet osoba je umrlo, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite i najavio da će biti potrebno pojačati protuepidemijske mjere.

Ozdravilo je 113 osoba, a u županiji su sada aktivna 3054 slučaja COVID-a. Udio nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 33,9 posto. Najviše oboljelih je i dalje u Rijeci i okolici te među radnom populacijom.

Udio bolnički liječenih osoba u broju aktivnih slučajeva je 6,3 posto. U opatijskoj Thalassotherapiji otvoren je  sekundarni COVID centar.

Na bolničkom liječenju je 187 oboljelih, na respiratoru njih 17, a osam bolesnika premješteno je u opatijsku Thalassotherapiju, u kojoj je otvoren sekundarni COVID centar.

U opatijskoj Thalassotherapiji u četvrtak je otvoren sekundarni COVID centar, a prema riječima ravnatelja Viktora Peršića, otvaranje tog centra bilo je planirano kada se dosegne određeni broj oboljelih, koji bi mogao ugroziti daljnje popunjavanje riječke bolnice oboljelima od COVID-a.

Thalassotherapija je osigurala 34 postelje, opremljene po standardu, a o bolesnicima se skrbe timovi u dvije smjene.

Peršić je kazao da u taj centar dolaze bolesnici koji više nisu infektivni, nakon drugog tjedna od infekcije te da se sve usluge Thalassotherapije i dalje mogu sigurno koristiti.

Teška epidemiološka situacija, potrebno pojačati mjere

Ravnatelj riječke bolnice Alen Ružić rekao je da je situacija što se tiče pritiska covid i ostalih bolesnika u riječkoj bolnici ozbiljna i da je pritisak velik, a od svih bolesnika koji se u bolnici liječe od Covida-19, njih 32 treba intenzivnu skrb.

Lijekova u bolnici sada ima dosta, a pregovori s veledrogerijma na nacionalnoj razini se nastavljaju, naveo je dodavši da se stanje svakodnevno nadzire i reagira po potrebi, da za sada bolnica ima sve što je potrebno i da vjeruje da će tako i ostati.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović je rekao da se nastavlja teška i zahtjevna epidemiološka situacija u županiji, da treba promišljati o eventualnim daljnjim mjerama i da je situaciju potrebno smiriti.

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević izjavio je u četvrtak ispred dvorane Zamet u kojoj se obavlja masovno cijepljenje da se negativni trend nastavlja.

Kazao je vjerojatno riječ o vrhuncu ovog epidemijskog vala, da će biti potrebno pojačati mjere te da će o tome u petak raspravljati županijski Stožer civilne zaštite.

Vjerojatno će biti predloženo zatvaranje ugostiteljskih objekata, osim dostave hrane, zatim zatvaranje trgovina i trgovačkih centara, osim trgovina koje su neophodne za svakodnevni život, rekao je Rončević dodavši da će bi se takvo zatvaranje predložilo na tjedan dana, nakon kojih bi se stanje ponovno razmotrilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!