14:23 / 12.03.2020.

Autor: S.M./Hina

Predložen prekid nastave i za Primorsko-goransku županiju

Ilustracija, foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ilustracija, foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Župan Komadina izjavio je kako nema razloga da se mjere koje su na snazi u Istarskoj županiji ne primijene i u Primorsko-goranskoj županiji "jer su obje jednako izložene zbog blizine Italije i fluktuacije ljudi".
Načelnik primorsko-goranskog Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić izvijestio je da je taj stožer predložio Nacionalnom stožeru da se na tri tjedna, uz popratne mjere, prekine nastava u obrazovnim ustanovama na području županije.

Plenković: Obustavlja se nastava u Istarskoj županiji 
Ministarstvo školama poslalo smjernice za nastavu na daljinu 

Boras Mandić
je izvijestio da su od epidemiologa dobili informaciju da su potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji, o čemu će informaciju objaviti Nacionalni stožer. On je danas s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom obišao sanitarne inspektore i policiju na graničnome prijelazu Rupi.

Župan Komadina izjavio je kako nema razloga da se mjere koje su na snazi u Istarskoj županiji ne primijene i u Primorsko-goranskoj županiji "jer su obje jednako izložene zbog blizine Italije i fluktuacije ljudi".

- Bitno je napomenuti da Nacionalni stožer donosi naredbe, a županijski uglavnom preporuke i sugestije jer ljudi nisu razumjeli zašto su se u Istri zatvorile škole, a kod nas nisu. Sad je i iz Primorsko-goranske županije upućen prijedlog, dodao je.

Boras Mandić je rekao da su sa sjednice Županijskog stožera odlučili predložiti i da se ograniči rad ugostiteljskih objekata te financijsku pomoć poslodavcima za roditelje koji nemaju druge mogućnosti za čuvanje djece osim da s njima ostaju u kući. Slične mjere se provode u mnogim europskim državama a njihova primjena je najavljena s razine ministara EU, dodao  je.

Ponovio je da sam prekid nastave, po procjeni, ne bi donio odgovarajuće rezultate u suzbijanju širenja bolesti jer bi učenici i studenti bili na ulici i u ugostiteljskim objektima te bi se pojačao kontakt manje djece s bakama i djedovima koji kao starije osobe pripadaju ugroženima.

Boras Mandić misli da se mjera s prekidom nastave treba donijeti u cijeloj Hrvatskoj.

- Vjerujemo da takvih situacija ima i u Varaždinskoj županiji i gradu Zagrebu te svim izloženim zapadnim područjima, što ne znači da i druge županije ne mogu preventivno donijeti takve odluke. Mi smo premala zemlja da bismo imali različite mjere od županije do županije, istaknuo je Boras Mandić.

Sanitarni inspektori rade u smjenama po 12 sati

Župan Komadina izjavio je na graničnom prijelazu Rupi da su na prijelaz došli kako bi od policajaca i sanitarnih inspektora čuli kakvo je stanje.

- Oni su prva linija obrane već dulje od tri tjedna. Zahvaljujući njima, imamo smanjenje rizika širenja koronavirusa, ocijenio je. 

Izvijestio je da sanitarni inspektori rade u smjenama po 12 sati, troje na Rupi, a četvero na graničnome prijelazu Pasjaku.

- Naravno da ih nema dovoljno i tražili su pojačanje iz drugih dijelova Hrvatske. Oni predano rade svoj posao. Dogovorili smo se da nam daju popis potrebne opreme, poput dodatnih sanitarnih čvorova, odijela i sličnog, rekao je Komadina.

Istaknuo je da im je u nadzoru širenja koronavirusa znatno pomoglo ono što se sad događa na granici jer je prije bilo mnogo više ulazaka Talijana.

- Iste mjere kao i za Italiju tražili smo od Nacionalnog stožera i za one koji dolaze iz Slovenije, Njemačke i Austrije jer je sedam zadnjih slučajeva u Zagrebu stiglo iz tih zemalja, izvijestio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!