10:06 / 30.11.2018.

Autor: HRT

Predložene izmjene Zakona o računovodstvu - neće biti licenciranja računovođa

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Vlada je sa sjednice u petak Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o računovodstvu, kojima se ukida obveza tzv. licenciranja računovođa, za koju je bilo predviđeno da stupi na snagu s početkom idućeg godine.
Vlada je sa sjednice u petak Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o računovodstvu, kojima se ukida obveza tzv. licenciranja računovođa, za koju je bilo predviđeno da stupi na snagu s početkom idućeg godine.

Imjene Zakona o računovodstvu upućenje su u hitnu saborsku proceduru, upravo zbog činjenice što je odredba o lincenicranju računovođa iz važećeg zakona trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2019. godine.

I ministar financija Zadravko Marić ističe da je glavni cilj predloženih izmjena ukidanje tzv. licenciranja računovođa. Takvim rješenjem spriječit će se dodatni troškovi koji bi se u vidu povećanja cijena usluga licenciranih računovodstvenim sredstava neminovno prelili na mikro i male poduzetnike koji čine najveći dio tržišta, rekao je Marić.

Inače, obveza licenciranja računovođa bila je uvedena Zakonom o računovodstvu donesenim 2015. godine, i to člankom koji je regulirao da "ako poduzetnik povjeri obavljanje računovodstvenih poslova i funkcije računovodstva drugim pravnim ili fizičkim osobama, one moraju biti licencirane za obavljanje tih poslova na temelju posebnog zakona".

Prvotno je bilo planirano da primjena te odredbe krene s početkom 2018. godine, no izmjenama Zakona iz 2016. godine rok za stupanje na snagu te odredbe produžen je na 1. siječanj 2019. godine, a sada bi se odredba o licenciranju brisala iz Zakona.

Predloženim se izmjenama zakon usklađuje i sa Zakonom o reviziji. Naime, kako je sadržaj revizorskog izvješća uređen Zakonom o reviziji te se odredbe sada brišu iz Zakona o računovodstvu, a kako bi se izbjeglo preklapanje u dva zakona.

Marić ističe kako izmjene predviđaju i dodatno administrativno rasterećenje poduzetnika i omogućit će im se da knjigovodstvene isprave koje sada moraju čuvati u papirnatnom obliku mogu pretovoriti u elektronički format, a radi njihova čuvanja i arhiviranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!