Predloženi zamjenici pučke pravobraniteljice

19:40 / 08.07.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su Prijedlog odluke o osnivanju Odbora za nagradu za promicanje prava djeteta i imenovanja njegovih članovima te Prijedlog imenovanja troje zamjenika pučke pravobraniteljice.


U Odbor za nagradu za promicanje prava djeteta imenovani su Gordana Buljan Flander, Elvis Kralj, Katja Jajaš, Ante Čaljkušić i Maja Pavlović. Mandat dosadašnjim članovima istječe 18. listopada.

Članica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Bedeković napomenula je da se nagrada dodjeljuje za životno djelo i kao godišnja nagrada na Dan prihvaćanja Konvencije UN o pravima djeteta, 20.studenoga.

Nada Murganić
(HDZ) najavila je potporu odluci, a Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka) i Marijana Puljak (Centar) najavile su da prijedlogu imenovanja neće dati podršku zbog jednog od članova odbora (Ante Čaljkušića), jer drže da njegov izbor ne ide na korist prava djeteta.

Članove Odbora imenuje Hrvatski sabor na rok od dvije godine, a čini ga pet osoba, poznatih javnih radnika koji se bave pitanjima vezanima uz prava djeteta.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izvijestila je da za svoje zamjenike predlaže Dijanu Kesonju, Sašu Rajića, Tatjanu Vlašić. Bira ih Hrvatski sabor na mandat od osam godina.

Vili Matula
(Klub zeleno-lijevog bloka) rekao je da će s lakoćom podržati izbor predloženih kvalitetnih ljudi u jačanju Ureda pučke pravobraniteljice te da bi tako kvalitetne ljude trebalo postavljati i u druge institucije.

Potporu imenovanju zamjenika pučke pravobraniteljice podržao je i u ime Kluba HDZ-a Krunoslav Katičić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!