Predsjedanje EU-om velika prilika za hotelijere

15.12.2019.

21:27

Autor: Jelena Šarić/T.V./IMS/HRT

default error photo
Strani delegati će u šest mjeseci predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a ostvariti oko 35.000 noćenja, od čega dvije trećine u Zagrebu.
Za 15 dana počinje službeno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, za što već dugo traju intenzivne pripreme. U Hrvatskoj će se u prvih šest mjeseci iduće godine održati ukupno 165 događaja. Osim s administrativno-političke strane, predsjedanje je velik izazov i u organizacijskom smislu. Bilo je potrebno osigurati i smještaj za više od 25 tisuća visokih uzvanika, među kojima su šefovi država i vlada zemalja Unije.

Strani delegati će u šest mjeseci predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a ostvariti oko 35.000 noćenja, od čega dvije trećine u Zagrebu.

- Mi smo našli 16 hotela s 4 i 5 zvjezdica s kojima smo zaključili sporazum o suradnji. Ti hoteli nam garantiraju smještaj, određen broj soba i određene cijene su dogovorene, rekao je Gordan Markotić, načelnik Sektora predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a.

Velika je to prilika, ali i odgovornost za hotelijere s obzirom na visoka očekivanja u organizacijskom i sigurnosnom smislu.

- U hotelima imamo već uhodani tim stručnjaka koji organiziraju međunarodne konferencije i summite na najvećem nivou te su naši hoteli restorani te kongresne dvorane spremni za nadolazeće događanje, kaže Jelena Papeša, operativna direktorica HUP-a Zagreb.

A kad dođu u Zagreb, europski čelnici poput Macrona ili Angele Merkel odsjest će u ovakvim apartmanima. Pripremljen je i poseban jelovnik tradicionalnih hrvatskih jela.

- Kroz slijedove ćemo uklopiti kompletno svu nacionalnu kuhinju, odnosno sve regije hrvatske kuhinje od sjevera do juga, objašnjava Tomislav Hruban, šef kuhinje.

Hrvatska kao predsjedateljica mora platiti noćenje ministru i jednom članu svakog izaslanstva.

- Mi plaćamo oko 2000 noćenja i to je 2000 puta cijena koja je dogovorena, a dogovorili smo vrlo dobru cijenu - 140 eura po noćenju, kaže Markotić.  

Ostatak izlasanstva samostalno snosi troškove smještaja - što znači dodatnu zaradu za hotele, ističe Markotić. A priliku će iskoristiti i privatni iznajmljivači.

- Pa sasvim sigurno da očekujemo povećan interes i popratnog osoblja i svih onih gostiju koji neće naći smještaj u hotelskim kapacitetima, ističe Alen Čalopek, predsjednik Sekcije Zajednice obiteljskog turizma Grada Zagreba. 

- Ono što je do sad bila činjenica je da se traži centar grada, odnosno Donji Grad kao nešto što je posebno interesantno kao uostalom i zona hotela, dodaje Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Smještajnih kapaciteta neće nedostajati, uvjeravaju stručnjaci. Uz glavni grad, osjetnu posjećenost zabilježit će i Dubrovnik, Split, Šibenik i Opatija - gradovi koji su ispunili stroge uvjete za organizaciju sastanaka na visokoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!