Milanović: Za Hrvate u BiH očekujemo da status bude dostojanstven

16.03.2023.

12:44

Autor: T.D./HRT

Željka Cvijanović i Zoran Milanović

Željka Cvijanović i Zoran Milanović

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Dejtonski sporazum je temelj Bosne i Hercegovine i može nastati samo zlo ako ga se bude diralo, rekao je u četvrtak predsjednik Zoran Milanović nakon susreta s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Hrvatski predsjednik rekao je da susret s Cvijanović dolazi u "pravo vrijeme".

- Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim Predsjedništvom nisu bili idealni, u mom mandatu. Vrijeme je da se otvori novo poglavlje. BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu. 

On je temelj BiH. U hrvatskom je interesu da se to ne dira. Ako se to bude diralo, iz toga može izaći samo zlo. Ovo nije savršeno stanje. Za mene je najvažnija tema - stabilnost u regiji, mir, predvidivost, europski put BiH, ako ona to želi, a vidim da želi. I zadnje, ali ne najmanje bitno, položaj Hrvata, jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH, a ne kao neke manjine. Iako manjine u Hrvatskoj imaju jedinstveno dobar status. Tako neka i bude, rekao je.


Naglasio je kako se očekuje da za Hrvate u BiH status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba.

- O tome sam spreman razgovarati sa svakim tko pokaže minimum zdravog razuma i dobrih namjera, a kod gospođe Cvijanović i njenog političkog kruga u BiH vidim malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje. Hvala još jednom i dobrodošli u Hrvatsku, rekao je Milanović.

Željka Cvijanović boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. Ona je prva žena izabrana u Predsjedništvo BiH i bit će predsjedavajuća do srpnja ove godine.

Rrekla je da je opredijeljena za Daytonski sporazum kao stalnu postavku.

- Kroz razgovor i dijalog će uvijek biti prilika za rješavanje problema. Rješenja nema onda kad je šutnja. Ovaj sastanak je u funkciji izgradnje dobrog razumijevanja, ali i stvaranja temelja za još bolju suradnju u budućem periodu, rekla je. 

Milanović neće s Komšićem


Milanović je rekao da vidi BiH u Europskoj uniji, ali da nijedna država ne bi trebala silom u NATO.

- Bosna i Hercegovina kako je ja vidim, a Republika Srpska je dio BiH - to je zapad i to je Europska unija. NATO, reći ću odmah - ako se dogovorite jer utjerivati silom u NATO je protivno interesima NATO-a. Ako nisu svi za NATO, pričekajte, rekao je Milanović.

Cvijanović je ponovila da u BiH postoji "suglasnost" oko ulaska u Uniju, ali ne i u NATO.

Hrvatski predsjednik je odgovarajući na pitanje o potencijalnom susretu s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, rekao da ga je unaprijed obavijestio o sastanku s Cvijanović i da je i sam dobrodošao u posjet.

Isto ne vrijedi za trećeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

- Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Hrvati bi trebali imati svog predstavnika, ponovio je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!