16:51 / 09.01.2019.

Autor: D.M./HRT

Predsjednica: Brzo u nastavak nabave aviona

-

-

Foto: - / -

Smatra da je jedini problem izgubljeno vrijeme i to da se naše borbeno zrakoplovstvo sastoji o 3 aviona MIG 21 te da moramo biti brzi u nastavku procesa nabave novih aviona.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kaže kako je cijeli postupak nabave borbenih aviona bio u potpunosti transparentan te je odbacila bilo kakvu mogućnost postojanja 'non-paper' dokumenta.

-
Tabak o non-paperu: 'Teško je reći da nije bilo nikakvih upozorenja'
- Zubak: Alternativa su Amerikanci, treba kupiti nove F-16
- Plenković: 'Želimo zadržati sposobnost ratnog zrakoplovstva'

Smatra da je jedini problem izgubljeno vrijeme i to da se naše borbeno zrakoplovstvo sastoji o 3 aviona MIG 21 te da moramo biti brzi u nastavku procesa nabave novih aviona.

- Doista mislim da se ovih dana digla prevelika prašina. Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postooje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu. Ono što vam mogu reći je da ja osobno i moj Ured nismo sudjelovali u evaluaciji i čitanju ponuda, već smo održali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na sjednici su nam članovi stručnog povjerenstva predstavili sve opcije i prihvaćen je njihov prijedlog da se prihvati izraelska opcija, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je ponovila da nije sudjelovala u pregovorima, osim načelnih razgovora s izraelskim kolegom kao i američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom te njegovom tajnicom zaduženom za te poslove. Istaknula je da nije bilo nikakvih indicija da će biti problema i de su svi znali da će biti potrebna dozvola transfera tehnologije trećoj strani, ali da se na to obvezao Izrael, dok su američki dužnosnici uvjeravali kako su htjeli potvrditi da za Hrvatsku neće biti skrivenih troškova.

- Za probleme sam saznala u studenom, ali do tada nitko relevantan nije govorio o problemima u transferu. Hrvatska ne može utjecati na prijepore između SAD-a i Izraela. O svemu me je obavijestio ministar Krstičević, koji me je izvijestio da u četvrtak dolazi izraelska delegacija kada će se saznati odluka Izraela, rekla je te istaknula da je tijekom dosadašnjeg procesa nabave izgubljeno dragocjeno vrijeme te da je hrvatsko ratno zrakoplovstvo spalo na tri zrakoplova MIG-21.

- Hrvatska želi zadržati borbeno zrakoplovstvo, morat ćemo pokrenuti novi postupak, vremena nemamo, stanje migova je puno lošije nego što je trebalo biti. Morat ćemo biti kreativni. Moramo biti realni, ne možemo si priuštiti skupe nove zrakoplove. Vjerujem da ovo sve skupa neće imati posljedica po naše strateške odnose i prijateljstvo s jednom i drugom zemljom", rekla je predsjednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!