12:41 / 18.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Predsjednica dobila izvješće SOA-e i poručila: Ja bih vratila novce

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Grabar-Kitarović izjavila da je sinoć dobila detaljno izvješće SOA-e. Istaknula je da bi s premijerom Plenkovićem o tom pitanju trebala razgovarati u ponedjeljak.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, vezano uz aferu Hotmail, izjavila je da je sinoć dobila detaljno izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Istaknula je da bi s premijerom Andrejom Plenkovićem o tom pitanju trebala razgovarati u ponedjeljak, kada će predložiti i održavanje sjednice Nacionalnog vijeća.

Skupina ljudi koja je sudjelovala u prepisci privatnim mailovima pokazala je veliku neozbiljnost prema vrlo ozbiljnom pitanju i nacionalnom problemu, a taj način komunikacije baca sjenu na cijeli proces, izjavila je predsjednica novinarima u Saboru. U ponedjeljak na razgovoru s predsjednikom Vlade predložit ću održavanje sjednice Nacionalnog vijeća, svakako postoji potreba jer moram izraziti zabrinutost trenutačnim stanjem, rekla je Grabar-Kitarović.

Na Pantovčaku predsjednica se sastala s ravnateljem SOA-e Danielom Markićem, koji joj je predao izvješće o saznanjima Sigurnosno-obavještajne agencije vezano za aferu Hotmail. Predsjednica je objasnila i kako je zabrinuta trenutačnim stanjem zbog činjenice da se nagodba u vezi s Agrokorom mora provesti.
Kao drugi razlog istaknula je da treba istražiti i vidjeti tko je znao za komunikaciju u aferi Hotmail. Zašto jedna skupina dužnosnika, ozbiljnih ljudi, komunicira preko Hotmaila i drugih privatnih mailova čiji su serveri izvan države o jednom tako bitnom državnom pitanju. Zašto su izbjegavali službene mailove? To baca sjenu na cijeli proces, ustvrdila je predsjednica.

Upitana za odgovornost premijera Andreja Plenkovića, rekla je da se on sastao sa skupinom Borg, no i istaknula kako treba istražiti i autentičnost sadržaja tih mailova. To rade odgovarajuće institucije. Nitko od nas ne smije raditi pritisak na DORH. Naravno, svatko od nas je politički odgovoran za posao koji radi, a to ovisi i o stabilnosti unutar koalicije, njihovim razgovorima, rekla je Grabar-Kitarović. Poziv premijera savjetnicima da vrate novac komentirala je riječima: Ja bih vratila novce. Ne bih htjela dovoditi u sumnju svoje namjere u pisanju zakona koji u konačnici donio stabilnost. Pozitivnim dijelom smatra da je Agrokor stabiliziran. Ističem - čast je važnija od novca, poručila je predsjednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!