20:06 / 24.04.2018.

Autor: S.M./Hina

Predsjednica Grabar-Kitarović: Boriti se protiv stereotipa da se osiguraju jednake prilike svima

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Republikie istaknula je da bi djevojke trebalo više ohrabrivati da se posvete karijeri u STEM područjima, posebno IT-u.
Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir kada je riječ o ravnopravnosti spolova, ali u praksi i dalje postoji puno poteškoća u tom pogledu, mnogobrojne predrasude i pogrešni stereotipi protiv kojih se treba boriti kako bi se osigurale jednake prilike za sve. Izjavila je to predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na prezentaciji projekta "Postani veleposlanica/k na jedan dan i učini nešto za ravnopravnost spolova".

Obraćajući se sudionicima skupa, srednjoškolcima iz cijele Hrvatske i predstavnicima diplomatskog zbora, Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da je potrebno osigurati jednake prilike za sve. Istaknula je da kao predsjednica i građanka svijeta ima obvezu pridonijeti koliko god može kako bi dala poticaj nastojanjima da se ljude ne promatra na temelju njihova spola, nacionalne, etničke, vjerske ili bilo kakve druge pripadnosti, nego po tome kako se ponašaju jedni prema drugima, koliko poštovanja pokazuju prema drugima i koliko čine za dobrobit zajednice, na osnovi njihove radne etike i onoga što su postigli u životu, u skladu s okolnostima u kojima se nalaze.

U Hrvatskoj, kazala je, često vlada uvjerenje da žene ne mogu biti jednake kao i muškarci, da nisu dovoljno neovisne te da iza svake uspješne žene stoji muškarac. Žene se također susreću s raznim predrasudama i stereotipima kod zapošljavanja, a imamo i problem s nasiljem u obiteljima, na radnom mjestu i u školama, kazala je predsjednica.

Naglasila je i da fokus treba staviti na pozitivne odnose i poticati građane da budu aktivni članovi društva. Govoreći iz vlastitog iskustva, predsjednica je naglasila da uspjeh ponajprije ovisi o vlastitom trudu i vjeri u sebe.

Napomenula je također da ravnopravnost spolova nije samo žensko pitanje te da treba uključiti i muškarce, primjerice kada je riječ o odgoju djece. U tom smislu, pozdravila je i ovaj projekt, kazavši da je njime pružena prilika mladima da budu odgovorni građani i da umjesto da se samo žale na situaciju u društvu traže i predlažu rješenja za probleme.

Riječ je o inicijativi britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, koju kao pokroviteljica podupire i Grabar-Kitarović, a koja ima za cilj promovirati važnost i vrijednost ravnopravnosti spolova među mladima. U sklopu projekta organizirano je natjecanje za mlade kako bi se čule njihove zamisli o tome što bi oni učinili za ravnopravnost spolova da su na toj diplomatskoj dužnosti jedan dan. Mladi u dobi od 16 do 18 godina trebali su poslati kratak video u trajanju od najviše minute u kojem su na engleskom jeziku trebali objasniti kako bi oni pridonijeli ravnopravnosti spolova. Desetak najboljih autora dobilo je priliku provesti jedan dan s jednim od veleposlanika ili veleposlanica uključenih u inicijativu te sudjelovati na okruglom stolu o ravnopravnosti spolova.

Predsjednica Republike se među ostalim osvrnula i na aktualnu raspravu o kurikularnoj reformi, kazavši da se prije svega zauzima za reformu cijelog školskog sustava kako bi se posvetila veća pozornost samim učenicima, vrednovao njihov napredak i uloženi trud i pripremilo ih se za život. 

Smatra da u reformi ne bi trebalo biti mjesta ideologijama te da bi trebalo uključiti roditelje i lokalnu zajednicu u njezinu provedbu. Istaknula je i da bi djevojke trebalo više ohrabrivati da se posvete karijeri u STEM područjima, posebno IT-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!