16:35 / 14.12.2018.

Autor: Hina

Predsjednica Grabar-Kitarović odlikovala restauratore i konzervatore kulturne baštine

-

-

Foto: - / -

Povelje su primili Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Hrvatski restauratorski zavod i Posudionica i radionica narodnih nošnji.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelje Republike Hrvatske trima institucijama koje bave restauracijom i konzervacijom kulturne baštine. Povelje su primili Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Hrvatski restauratorski zavod i Posudionica i radionica narodnih nošnji.

Predsjednica je čestitala odlikovanima i kazala kako su ona izraz priznanja i zahvalnosti za rad i doprinos razvoju i napretku Hrvatske, te znak potpore struci na dugogodišnjem radu na području zaštite, obnove i restauracije kulturnih dobara te izradi, čuvanju i predstavljanju narodnih nošnji.

Kolinda Grabar-Kitarović nagrađene je nazvala "odgovornim baštinicima bogatog hrvatskog kulturnog nasljeđa i temelja hrvatskog nacionalnog identiteta i memorije".

Istaknula je da Hrvatska ima bogatu kulturnu baštinu te da se na Unescovu popisu nalazi 27 kulturnih dobara od kojih 17 nematerijalnih, po čemu je Hrvatska jedna od vodećih u Europi i svijetu.

Podsjetila je da su u srpskoj agresiji na Hrvatsku oštećena 2423 nepokretna spomenika kulture, te da je nestalo ili oštećeno 2207 slika, skulptura ili predmeta primijenjene umjetnosti, uglavnom iz sakralnih građevina. Također, naglasila je bogatstvo i važnost etnografske baštine.

Vratili ste sjaj kulturnoj baštini koja je bila cilj uništenja, zaključila je predsjednica uručujući odlikovanja.

Zahvalila se ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazavši da se radi o velikom priznanju čuvarima hrvatske kulturne baštine, koje obvezuje na čvrsto opredjeljenje da nastave ulagati znanje, stručnost i ljubav za očuvanje vrijedne kulturne baštine za budućnost.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!