20:31 / 03.12.2018.

Autor: M.M./T.V./Hina

Predsjednica Grabar-Kitarović s mađarskim premijerom Orbanom

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je mađarskog premijera Viktora Orbana koji u Hrvatskoj sudjeluje na Sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je mađarskog premijera Viktora Orbana koji u Hrvatskoj sudjeluje na Sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative, priopćio je predsjedničin ured.

Grabar-Kitarović je naglasila je kako se vrlo dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i Mađarske temelje na dugotrajnim političkim, gospodarskim i kulturnim vezama, istaknuvši kako pojedina otvorena pitanja ne bi smjela ograničavati našu suradnju.

Izražen je interes za daljnje jačanje dobrosusjedske suradnje u mnogim područjima od zajedničkog interesa, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje gospodarske i infrastrukturne suradnje, posebice imajući u vidu i projekte Inicijative triju mora.

Sugovornici su se složili kako su manjine važna poveznica između naše dvije države te je izraženo obostrano zadovoljstvo njihovim položajem. Grabar-Kitarović je naglasila potrebu izjednačavanja prava manjina u smislu davanja prava glasa predstavniku hrvatske manjine u Parlamentu Mađarske, kako je to učinila Hrvatska za nacionalne manjine u Saboru.

Predsjednica primila predsjednika EBRD-a

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak Sumu Chakrabartija, predsjednika Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji boravi u Hrvatskoj na summitu Srednjoeuropske inicijative, priopćio je predsjedničin ured.


Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o dosadašnjoj i budućoj suradnji Hrvatske i banke, a Chakrabarti je iskazao interes za projekt LNG terminala na otoku Krku.

Naglašavajući odličnu suradnju s EBRD-om koja traje dugi niz godina, predsjednica je izrazila očekivanje kako će se takva suradnja nastaviti kroz snažnu potporu razvoju privatnog sektora, napose malih i srednjih tvrtki, u dijelu razvoja proizvoda i usluga s dodanom vrijednošću kako bi se u Hrvatskoj otvorilo što više kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta.

Chakrabartiju je predstavila potencijal luka Vukovar, Ploče i Rijeka, naročito u kontekstu izgradnje autoceste na Koridoru Vc i modernizacije željezničkog pravca do Rijeke.

Govoreći o prioritetima predsjedanja Vijećem EU-a, predsjednica je rekla kako bi Hrvatska svoje predsjedništvo trebala koristiti kako bi pridonijela pokretanju gospodarstva, izdvojivši plavu ekonomiju temeljenu na pomorstvu i povezanim djelatnostima poput ribarstva te revitalizaciju otoka u gospodarskom i demografskom smislu, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!