10:35 / 03.08.2019.

Autor: HRT

Predsjednica Grabar-Kitarović u Glini

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na svečanosti u Glini i Gornjem Viduševcu u povodu obilježavanja Dana Grada Gline, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanosti u Glini u povodu obilježavanja Dana grada Gline, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Istaknula je da Glina, iako malen grad, ima važno mjesto u hrvatskoj vojnoj i kulturnoj povijesti. Svečano je otkrila spomenik prvom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu te otvorila spomen-sobu na mjestu nekadašnjeg logora, a general Mladen Markač postao je počasni građanin Gline.Inače, revijom filmova o Domovinskom ratu u Kninu večeras počinje svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Ministarstvo hrvatskih branitelja od 2014. sufinanciralo je gotovo 50 audiovizualnih djela o Domovinskom ratu. Program u Kninu počinje u 19 sati.Načelnica stožera zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote, brigadna generalica Sandra Best, u sklopu posjeta Hrvatskoj prisustvovat će programu obilježavanja 24. obljetnice Oluje u Kninu. U Zemuniku su joj predstavljene zadaće i opremljenost hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, a obišla je i prostorije akrobatske grupe "Krila Oluje" te eskadrile u sastavu baze. U planu je i posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Jutros je s Ovčare prema Dubrovniku krenuo deseti memorijalni ultramaraton, koji organizira udruga Slavonsko Brodski Biciklist. Svakog dana biciklisti će prijeći oko 160 kilometara, a u Dubrovnik bi trebali stići za sedam dana. Na taj način žele odati počast žrtvi Vukovara i proslaviti obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja". Obići će  gradove koji su najviše stradali u Domovinskom ratu te paljenjem svijeća na spomen-obilježjima odati počast onima koji su poginuli za slobodu Domovine.Kako bi na poseban način obilježio Dan pobjede i Ivo Filipović odlučio je biciklom prijeći put od Orašja do Knina, što je za njega velik izazov. Naime, on je ratni vojni invalid prve skupine. Dva dana vožnje su iza njega - točnije 300 kilometara, a na cilj bi trebao stići sutra navečer.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!