12:06 / 16.10.2019.

Autor: T.D./HRT

Predsjednica iz Vukovara o pravosuđu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

28.-a je godišnjica pogibije Blage Zadre, heroja s Trpinjske ceste, simbola otpora Vukovaraca.
28.-a je godišnjica pogibije Blage Zadre, heroja s Trpinjske ceste, simbola otpora Vukovaraca.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović položila je vijenac na grob general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, bila je na svetoj misi zadušnici za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu, koja je služena u Crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju.

- Jednostavno ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe još uvijek nije dalo pravorijek ni o Vukovaru ni o Borovu selu, ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele. Budućnost uvijek na neki način definira i ta prošlost a ja bih željela da ovdje budućnost bude budućnost, zajedništva, ističe Kolinda Grabar-Kitarović.

- Međutim, mislim da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Kao predsjednica ne smijem se miješati u rad pravosuđa, poštujem trodiobu vlasti u potpunosti, ali mislim da s punim pravom mogu reći i kritizirati da se sve događa presporo, prepolako i to ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina. Vidjeli smo u posljednje vrijeme, nažalost, puno drugih afera u pravosuđu, rekla je Grabar-Kitarović.

- Mislim da to doista treba pokrenuti i pozvati na odgovornost one koji odugovlače s predmetima ili one koji se uopće ne trude da se rasvijetle okolnosti ovdje i da ljudi u ovom području, kako Hrvati tako i Srbi i sve ostale manjine, mogu živjeti u miru i bez upiranja prstom jedni u druge. Jer, zločin je individualan, počinitelji su individualni i upravo kažnjavanje zločina pomaže tome da se ne stigmatiziraju cijele hrvatske zajednice, rekla je Grabar- Kitarović.

Krstičević: Za Vukovar nije napravljeno koliko je trebalo

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u srijedu u vezi procesuiranja ratnih zločina da za Vukovar nije učinjeno koliko je trebalo, a za to su odgovorni Ministarstvo pravosuđa i DORH.

- Jasno da se za svaki zločin treba odgovarati, to su ti resori koji su odgovorni za to, kazao je Krstičević. Ustvrdio je kako je aktualna Vlada od početka jako puno toga napravila za Vukovar po mnogim pitanjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!