10:58 / 08.03.2018.

Autor: HRT

Predsjednica: Izvješće Europske komisije potvrdilo da RH zaostaje

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europska komisija je u jučerašnjem izvješću navela da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka te da strukturne reforme nisu napredovale.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da je izvješće Europske komisije za Hrvatsku potvrdilo kako zaostajemo i ne razvijamo se dinamikom koja bi našoj zemlji omogućila hvatanje koraka ne samo s najrazvijenijim članicama EU-a nego i državama s kojima je do jučer bila izjednačena.

Europska komisija je u jučerašnjem izvješću navela da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka te da strukturne reforme nisu napredovale.

Predsjednica ističe kako to potvrđuje ono čega smo već dulje svjesni. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama EU-a nego i s onima s kojima smo do jučer bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji, navela je Grabar-Kitarović.

U izvješću se, napominje predsjednica, naglašavaju problemi koje i ona naglašava već neko vrijeme: nedostatak strukturnih reformi, slabost i nizak razvojni potencijal trenutačne strukture hrvatskog gospodarstva, potreba provedbe obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme te nužna reforma javne uprave i njezinih kapaciteta.

To su, kazala je, samo neki od kroničnih problema našeg društva te ih kao takve moramo prihvatiti ako ih zaista i iskreno želimo riješiti. Ne smijemo si dopustiti skrivanje pred njima jer nas je skrivanje pred problemima posljednjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Trebamo ih opetovano naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okružje i poticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje nužnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme, istaknula je Grabar-Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!