19:54 / 07.03.2018.

Autor: S.M./Hina

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović: Depopulacija je najveća ugroza

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Moramo raditi na tome kako ćemo stvoriti klimu da mladi ostaju i da se vraćaju u Hrvatsku, naglasila je Grabar Kitarović.
Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović je članovima Hrvatskog generalskog zbora održala predavanje o obrambenim i vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske i pritom je kao najveću ugrozu Hrvatskoj istaknula depopulaciju.

Nakon predavanja, koje je trajalo oko 2,5 sata, predsjednica Republike je novinarima rekla da je bilo riječi o situaciji u Hrvatskoj, sigurnosnim ugrozama u Europskoj uniji i globalno, kako odgovoriti na te izazove, kako se nositi s tim u Europskoj uniji i NATO-u. Tu trebamo više voditi, a manje slijediti, dodala je.

Jest da je bilo predavanje ali bila je iskrena i otvorena rasprava, rekla je Grabar - Kitarović i dodala da su njoj bili posebno važni komentari članova Generalskog zbora. 

Najvećom ugrozom u Hrvatskoj predsjednica smatra depopulaciju. Moramo raditi na tome kako ćemo stvoriti klimu da mladi ostaju i da se vraćaju u Hrvatsku, naglasila je Grabar Kitarović i dodala da bi društvena klima trebala biti optimističnija. Kazala je i da se razgovaralo i o ulozi Hrvatskog generalskog zbora u sustavu domovinske sigurnosti i u oblikovanju određenih trendova u društvu.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general Pavao Miljavac kazao je da su generali postavili puno pitanja i bili zadovoljni odgovorima. Zanimalo ih je hoće li doći neka dokumantacija iz Haaga i hoće li se u BiH osnovati nekakav 'mini Haag', rekao je i napomenuvši se u Hrvatskom generalskom zboru plaše kako presuda šestorici čelnika Herceg Bosne nije kraj. I predsjednica, rekao je Miljavac, smatra da se time destabilizira cijeli ovaj prostor. Europa i ostali ne razmišljaju da time destabiliziraju cijeli prostor, rekao je general Miljavac. Predsjednica je, kazao je, rekla da će od diplomacije tražiti informacije

Na upit o njezinu današnjem sastanku s predstavnicima Udruge Blokirani, Predsjednica Republike je kazala da su joj uručili svoje prijedloge, koje je već proslijedila Vladi odnosno resornom ministru Draženu Bošnjakoviću. Rekla je da očekuje neke Vladine mjere i da će se vidjeti koje će to mjere biti. Ja želim da se ta rasprava nastavi u konstruktivnom duhu i da se u procesu donošenja novog ovršnog zakona i rješavanja pitanja blokiranih vodi računa da su u taj proces uključeni ne samo predstavnici banaka, već i blokiranih, rekla je Grabar Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!