Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović drugi dan u Karlovcu

27.03.2018.

06:48

Autor: D.M./I.B./HRT

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sastankom s gospodarstvenicima i obrtnicima Karlovačke županije predsjednica je nastavila boravak u Karlovcu, kamo je privremeno premjestila svoj ured.
Sastankom s gospodarstvenicima i obrtnicima Karlovačke županije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je boravak u Karlovcu, kamo je privremeno premjestila svoj ured.

Rekla je da je jutros imala "prilično produktivan razgovor s gospodarstvenicima i obrtnicima". "Njihova iskustva su mi iznimno bitna jer držim da su to temeljni problemi ovog našeg društva. Demografija, dakle kako zadržati ljude - a to je prije svega novim radnim mjestima, boljim plaćama, boljim uvjetima života, što se može ponajprije poticanjem poduzetništva, investicija i izvoza hrvatskih proizvoda. Veselim se i posjetima mnogim tvrtkama u županiji", rekla je predsjednica.

"Želimo razvoj županije u svakom pogledu, od reforme školstva do poticanja poduzetništva, obrtništva, kulturnog života koji pridonosi boljoj klimi da bi ljudi ostajali na ovim područjima", istaknula je.

Predsjednica je naglasila kako se gospodarstvo, jedinice lokalne samouprave i tijela javne uprave moraju bolje povezati. "Trebamo se riješiti patrijarhalnog odnosa države prema obrazovanju, prema gospodarstvu ili prema lokalnoj samoupravi i napraviti sustav suradnje", rekla je te izrazila uvjerenje da bi na taj način  bila bolja situacija na tržištu rada, bolji financijski učinci i životni standard.

Objašnjavajući potrebu za više suradnje u društvu, Grabar Kitarović se poslužila metaforom silosa. Govoreći o potrebi sveobuhvatne obrazovne reforme založila se za "projektni pristup načinu rada" odnosno da se u školstvu, već od vrtićke dobi, djeca nauče povezivati i rješavati stvari, a ne da, kako je rekla, funkcioniramo kao međusobno nepovezani silosi. "To se odnosi i na poteškoće u funkcioniranju gospodarstva i jedinica lokalne samouprave s tijelima javne uprave", rekla je te ocijenila kako je međusobna umreženost u društvu, izuzetno važna za poslovanje i privlačenje investicija.

Predsjednica Grabar Kitarović pohvalila je gospodarstvenike Karlovačke županije koji ostvaruju suficit izvoza nad uvozom.

Predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman ustvrdio je da dio zasluge u tome imaju i njena putovanja izvan zemlje, kako vodi gospodarsku delegaciju, među kojima su i predstavnici karlovačkog gospodarstva, te da se pokazalo da im takva gospodarska diplomacija otvara brojna vrata, makar ponekad i nakon par godina.

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica OS RH posjetila je Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske (HKov) gdje je razgovarala sa zapovjednicima i prvim dočasnicima postrojba HKoV-a. 

"S vojskom smo razgovarali o planovima za razvoj hrvatske kopnene vojske. Prije svega o načinima kako se suočiti s novim ugrozama. Oni se s tim najprije suočavaju jer sudjeluju u mirovnim misijama. Prva i temeljna zadaća je, naravno, obrana teritorija RH, građana i resursa od svih mogućih ugroza. Posebno sam naglasila životni standard naših vojnika, dočasnika i časnika, njihovih obitelji, pitanje obrazovanja, pitanje pomaganja civilnom stanovništvu koje bi se trebalo sve više smanjivati kako se budu usavršavali ovi drugi dijelovi sustava domovinske sigurnosti koji je počeo zaživljavati na terenu. Svima njima zahvaljujem i čestitam na svemu što su učinili u potpori stanovništvu tijekom vremenskih nepogoda protekle zime, otapanja snijega i poplava. Ovom prilikom apeliram na daljnji nastavak sustava izgradnje trajne obrane od poplava u Karlovačkoj županiji", poručila je predsjednica.

Tijekom dana predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Slunj gdje će se u Pučkom  otvorenom učilištu susresti s građanima, a položit će i cvijeće ispred Spomenika hrvatskim braniteljima.

Rakovici će se sastati s turističkim djelatnicima Karlovačke županije te položiti cvijeće ispred Spomenika hrvatskim braniteljima i ispred Spomenika Eugenu Kvaterniku.

Posjetit će i Vojnić gdje će se sastati s načelnikom i članovima Općinskog vijeća. Nakon toga susrest će se s Hrvatima doseljenima iz BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!