21:11 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila albanskog predsjednika

Foto: http://predsjednica.hr/

Foto: http://predsjednica.hr/

Foto: - / -

Dvoje predsjednika ocijenilo je bilateralne odnose dviju zemalja tradicionalno dobrima i bez otvorenih pitanja.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u radni posjet predsjednika Republike Albanije Ilira Meta. Na sastanku su bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni tradicionalno dobrima i bez otvorenih pitanja.

Uz zadovoljstvo nastavkom suradnje između dviju država na najvišoj razini, razmotrili su i mogućnosti za osnaživanje bilateralnih odnosa kako bi isti slijedili i povijesno bliske veze dvaju naroda čemu uvelike pridonosi uvažena albanska zajednica u Republici Hrvatskoj. Posebno su izdvojili mogućnost veće gospodarske i suradnje u energetici.

Razgovarajući o značenju Jadranskog mora za gospodarstvo dviju zemalja, predsjednica je istaknula pitanje onečišćenja Jadranskog mora velikim količinama plutajućeg otpada za koji je utvrđeno kako dolazi iz nekoliko južnih jadranskih država. Sugovornici su se složili kako su zaštita i sprječavanje zagađenja Jadrana i priobalja od strateške važnosti za obje zemlje. Suradnji u ovome pitanju može pridonijeti i novi mehanizam suradnje, Jadranska trilaterala.

Naglasivši važnost nastavka proširenja Europske unije za punu konsolidaciju hrvatskog jugoistočnog susjedstva, predsjednica je istaknula snažnu potporu Hrvatske ostvarivanju članstva Albanije u EU-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!