11:30 / 02.06.2018.

Autor: I.B./Hina

Predsjednica na obilježavanju Dana Osječko-baranjske županije

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike nastavlja posjet Osječko-baranjskoj županiji koja obilježava svoj dan.
Na svečanoj sjednici skupštine Osječko-baranjske županije, na kojoj sudjeluju predsjednica, brojni uglednici te izaslanica premijera, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, istaknuta su ulaganja u istok Hrvatske. Vlada ulaže 2,5 milijardi eura u pet slavonskih županija. Do sada je povučeno 33%, odnosno 6 milijardi kuna. Najveća pojedinačna investicija je nastavak izgradnje koridora 5c, rekao je župan Ivan Anušić. Vrijednost investicije je 600 milijuna kuna za 30 km autoceste kroz Baranju.

Grabar-Kitarović je rekla da razvojni potencijal Osječko-baranjske županije nije dovoljno iskorišten, da ona može i zaslužuje bolje, osobito s obzirom na žrtvu u Domovinskom ratu, ali i napore svih sudionika mirne reintegracije. Dana 2. lipnja 1997. u Belom Manastiru održana je sjednica Osječko-baranjske županije, prva nakon mirne reintegracije u cjelovitoj županiji.  

"Jučer sam tijekom svečanosti otvorenja privremenog ureda govorila o demografskoj obnovi. Neću ponavljati. Reći ću samo kako sam odlučna u namjeri da se učini sve da se taj problem započne sustavno rješavati kao prioritet hrvatske državne politike. Mjere koje sam pripremila spremne su za objavu", istaknula je.Predsjednica je komentirala referendumsko pitanje inicijative Narod odlučuje za koje je premijer Plenković rekao da je promašeno i neodgovorno. "Moj stav prema referendumima u Hrvatskoj, koje pokreću građanske inicijative, jest da se držim preporuka Venecijanske komisije da se ne miješam. Međutim, moj je čvrsti stav da se mora poštovati volja naroda. Koliko mi je poznato, u ovom slučaju je skupljeno dovoljno potpisa za referendum. Za nas političare je posebno bitno da uključimo volju naroda koji je davanjem potpisa za referendum pokazao da želi promjene", naglasila je.

Rekla je i da ne može zamisliti situaciju da ne razgovara s premijerom. "Nismo se čuli, ali vjerujem da će sastanka biti", kazala je. 

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac istaknula je na svečanoj sjednici ulaganja u istok Hrvatske, ravnomjerni razvoj cijele države te odlučnost Vlade da nastavi s projektima. "Vlada je čvrsta u osiguranju stabilnosti zemlje i društva. Spremno odgovara na sve izazove, pa i pokušaje destabilizacije Vlade i državnih institucija. Mjerljivim i vidljivim rezultatima odgovara na sve politikantske interese nastavljajući provedbu strukturnih reformi, jačanjem gospodarstva, povećanjem zaposlenosti i plaća, odgovornim vođenjem javnih financija, zauzimajući se za poboljšanje života građana, otvaranjem nove perspektive mladima", rekla je Žalac.

Predsjednica je drugog dana boravka i djelovanja svog premještenog Ureda u Osječko-baranjskoj županiji u Osijeku sudjelovala u obilježavanju Dana županije kod kapelice Kraljice Mira, na lijevoj obali Drave. Uz pripadnike 20 povijesnih hrvatskih postrojba vijence kod križa položila su izaslanstva Ureda predsjednice RH, osječko-baranjskih županijskih i osječkih gradskih vlasti, Hrvatske vojske, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!