16:51 / 19.04.2018.

Autor: D.Š./D.M./Hina

Predsjednica: Narušeni odnosi RH i Srbije - Šešelj bi trebao biti adekvatno kažnjen

Boris Scitar/Večernjilist/PIXSELL

Boris Scitar/Večernjilist/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U slučaju da se utvrdi kako je Šešelj uistinu gazio hrvatsku zastavu, trebao bi biti adekvatno kažnjen, kazala je Grabar-Kitarović.
Srbija sada mora utvrditi je li Vojislav Šešelj zaista učinio to što kaže da jest, a u slučaju da se utvrdi kako je zaista gazio hrvatsku zastavu, trebao bi biti adekvatno i kažnjen, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom obilaska otoka šibenskog arhipelaga i priobalja Šibensko-kninske županije u koju je privremeno izmjestila svoj ured."U slučaju da se utvrdi kako je Šešelj uistinu gazio hrvatsku zastavu, trebao bi biti adekvatno kažnjen, kazala je Grabar-Kitarović nakon obilaska otoka Žirja i Prvića,. Jučerašnji incident narušio je odnose Hrvatske i Srbije, dodala je i izrazila nadu da to neće izazvati dodatno verbalno nasilje, te da neće biti drugih posljedica. Također je poručila i kako ne zna tko je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću rekao da je tijekom njegovog boravka u Hrvatskoj zapaljena srpska zastava, ali da to nije istina i kako to može potvrditi i veleposlanstvo Srbije u Hrvatskoj.

Reakcije na divljaštvo ratnog zločinca

Zbog incidenta koji je jučer u srbijanskoj skupštini izazvao ratni zločinac Vojislav Šešelj i danas su stizale brojne reakcije. Premijer Andrej Plenković zatražio je na sjednici Vlade da Srbija jasno i oštro osudi skandalozno vrijeđanje hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, koje je zbog toga i prekinulo službeni posjet Beogradu. Podržao je odluku predsjednika Sabora i izaslanstva da prekinu posjet.

"Očekujemo od Srbije da nedvosmisleno osudi akt svojeg zastupnika u Skupštini, koji je još jednom ponovio svoju oštru - bezobzirnu retoriku i ponašanje prema Republici Hrvatskoj", rekao je premijer na sjednici Vlade. Dodao je i da ćemo nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze reagirati odlučno i primjereno.

Vlada je donijela i zaključak o pružanju financijske pomoći Hrvatskom nacionalnom vijeću Republike Srbije u osiguravanju trajnog sjedišta Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ" iz Subotice - što je, smatra ministrica  vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, iznimno važno za hrvatsku manjinu u Republici Srbiji, "osobito u kontekstu recentnih događanja koja naše Hrvate u Srbiji ne stavljaju u ugodan osjećaj". "Mislim stoga da je ova poruka Vlade znakovita i dobra", izjavila je.

Šešeljev, kako ga je nazvao, divljački čin, osudio je i ministar branitelja Tomo Medved. "To je, kaže on, veliki problem Srbije - problem koji ona mora riješiti. Smatra da iskazi koji su došli iz Srbije relativiziraju taj čin.

Osudama se pridružio i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević. Žalosno je, kaže, što je do ovoga došlo. "Umjesto da govorimo o problemima koji su se početi rješavati, jer činjenica je da su se počeli odigravati pozitivni procesi za Hrvate u Srbiji i da govorimo o Šešelju čiji čin najoštrije osuđujem", rekao je.

Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora, kaže kako je ovo je velika sramota za Šešelja, a neka objašnjena iz Srbije ga, poručuje također, ne zadovoljavaju. Državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan BiH Zvonko Milas kaže kako očekuju ispriku "i sve ono što bi jedna uljuđena zemlja trebala napraviti nakon incidenta kakav je bio jučer u Srbiji".

Anka Mrak Taritaš, koja je bila dio hrvatske delegacije, i dan nakon incidenta sigurna je da je jedino što su mogli učiniti bilo vratiti se. "Mi smo učinili jedino što je bilo ispravno i apsolutno sam sigurna da bi to učinila i danas, sada kada razmišljam o tome", rekla je.

SDP-ov Joško Klisović pak smatra da je trebalo odvagnuti prije prekida posjeta. "Da sam bio dio delegacije pričekao bih da vidimo reakcije iz državnog vrha - hoće li biti oštre, a tek onda odlučio ostajemo li ili odlazimo", kaže. Smatra da odnosi dviju država ne smiju postati talac Šešeljeve retorike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!