12:04 / 19.04.2018.

Autor: D.P./Hina

Predsjednica nazočila potpisu ugovora o dodjeli bivše vojarne Županiji

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica će u sklopu trećeg dana boravka u Šibensko-kninskoj županiji posjetiti otoke šibenskog arhipelaga Žirje, Prvić i Murter i sastati se s ribarima u Tribunju.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Šibeniku je prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji za izgradnju posjetiteljskog centra, rekla kako se u županijama koje je dosad obišla pokazalo da su odlazak stanovništva i raspolaganje državnom imovinom najveći problemi te je ministru državne imovine Goranu Mariću zahvalila što je konačno pokrenuto pitanje raspolaganja vojnom imovinom.

"Zahvaljujem ministru Mariću što smo uspjeli dogovoriti ovo potpisivanje u vrijeme izmještanja ureda u Šibensko-kninsku županiju. Moram istaknuti da obišavši petnaest županija, dva najveća problema koja bi se iskristalizirala na terenu su demografija i pitanje raspolaganja državnom imovinom i njeno propadanje, te zadržavanje i zaustavljanje raznih razvojnih projekata. Zahvaljujem ministru Mariću što je konačno pokrenuo to pitanje. Ovaj rezultat pokazuje koliko je dobra odluka Vlade da se rješavanje državne imovine podigne na razinu ministarstva i da mu se da odgovarajući značaj", istaknula je Predsjednica.

Predsjednica s Prvića pozvala dužnosnike da 'izađu iz Zagreba'

Dodjela bivše vojne nekretnine u Uvali Minerska Šibensko-kninskoj županiji uvjet je za izgradnju posjetiteljskog centra, koji je zamišljen kao dnevni boravak tvrđave sv. Nikole koja je pod UNESCO-vom zaštitom. Riječ je o drugoj fazi projekta turističke valorizacije Kanala svetog Ante u Šibeniku predstavljenog 2010. godine.

Župan Goran Pauk je istaknuo da je otvaranje šetnjice u Kanalu svetog Ante jedna od najvećih prekretnica u turističkoj povijesti Šibenika i jedan od prvih uspješno realiziranih europskih projekata. "Ministar Marić prepoznao je našu dugogodišnju inicijativu, da ne kažem borbu, i učinio da ovaj iznimno vrijedan prostor ustupi na upravljanje građanima Šibenika i Županije", rekao je.
 
Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako se prostor bivše vojarne u uvali Minerska na ovaj način vraća Šibenčanima i ocijenio da će projekti u Minerskoj i na području bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) izmijeniti lice Šibenika.
 

Predsjednica se sastala s obiteljima stradalih vatrogasaca

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, trećeg dana posjeta Šibensko-kninskoj županiji gdje je privremeno izmjestila svoj ured, sastala se s obiteljima vatrogasaca stradalih 2007. godine na otoku Kornatu.

Nitko novinarima nije dao izjave nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost. Igor Marinović, otac stradalog vatrogasca Ivana, koji je od obitelji poginulih opunomoćen da ih zastupa javno i na sudu, novinarima koji su čekali izjave kratko je poručio kako ih nisu zaslužili. 'Niste zaslužili izjave, niste došli na ročište Draženu Slavici' rekao je Marinović.

Bivšem glavnom šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici u rujnu 2016. godine počelo je na Županijskom sudu u Zadru ponovljeno suđenje za pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatima. Suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu zbog toga što je u sudskom vijeću tijekom prvostupanjskog postupka bilo troje umjesto petero sudaca. Slavica je bio jedini optužen za stradavanje vatrogasaca 30. kolovoza 2007. godine.

Na sudu u Zadru u srijedu je na pitanja suca Borisa Radmana o okolnostima nezapamćene vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, odgovaralo jedanaest vještaka i znanstvenika iz dva istraživačka tima, a suđenje se nastavlja tijekom tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!