13:03 / 23.12.2018.

Autor: Eugen Husak/P.F./HRT

Predsjednica o Radeljiću - za mene je ovaj slučaj završen

Ranko Ostojić (Matija Habljak/PIXSELL)

Ranko Ostojić (Matija Habljak/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ranko Ostojić najavio je izvanrednu sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.
I danas stižu reakcije na optužbe koje je protiv predsjednice Republike i načina na koji je razriješen - iznio njezin bivši savjetnik Mate Radeljić. Reakciju, i to mjerodavnih državnih tijela, traži i čelnik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u razgovoru za Večernji list ističe da je vrlo neobično kako se ponašao predsjedničin savjetnik:

..."ponaša se kao dužnosnik s izbornim legitimitetom, a njega je ipak imenovala predsjednica, i njeno je pravo imenovati i razriješiti. Jako bode u oči da sada različiti medijski manipulatori i širitelji mržnje vrše strašan pritisak na predsjednicu, praktički je ucjenjuju da će ako makne jednog savjetnika ostati bez potpore dijela birača..."

U intervjuu za sutrašnji Večernji list predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović govori i o razrješenju savjetnika Mate Radeljića.

Iz intervjua predsjednice Republike za Večernji list:

- Za mene je ovaj slučaj zatvoren. Žao mi je da je gospodin Radeljić odlučio otići na ovakav način, no to je njegov izbor. Nikada od njega nije tražena ostavka, a o njegovu odlasku razgovarali smo nekoliko puta, pri čemu sam mu ponudila podršku jer sam prema svojim suradnicima uvijek nastojala biti maksimalno korektna, navodi predsjednica.

Za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu potreban je samo jedan potpis, pa su, tvrdi predsjednica - apsurdne i neistinite tvrdnje da je pritom trebalo na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu. 

A u intervjuu za sutrašnji Jutarnji list, slučaj Radeljić prvi put komentirao je premijer Andrej Plenković.

Iz intervjua predsjednika Vlade za Jutarnji list:

- Iz mog iskustva u ovom mandatu SOA svoje poslove obavlja profesionalno i zakonito. Pitanje razrješenja savjetnika je kadrovsko pitanje u nadležnosti predsjednice, navodi premijer.

Ostojić: Ozbiljan problem sigurnosti građana

Ranko Ostojić
najavio je izvanrednu sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Reakcija je to na tvrdnje bivšeg predsjedničinog savjetnika Mate Radeljića da mu je odluku o smjeni, uz prijetnje smrću, priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e.

- Ured predsjednice najoštrije odbacuje Radeljićeve optužbe

- Ako se takvo što događa u Uredu predsjednice i ako se obračuni rade na ovaj način, što tek može doživjeti obični građanin od strane sigurnosnog sustava i dijela represivnog aparata, kazao je Ranko Ostojić na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a.

- Bilo bi žalosno kad bi kadroviranje u Uredu predsjednice radila SOA. Međutim, iz priopćenja koje je dala SOA iščitavam nešto puno ozbiljnije, a to je pravo pitanje - zašto se ta osoba uopće mogla nalaziti u Uredu predsjednice, dodao je Ostojić koji smatra da ovaj slučaj pokazuje da postoji ozbiljan problem sigurnosti naših građana. 

- Pitanje je vjerodostojnosti osobe koja jednom rečenicom ili priopćenjem može pokrenuti lavinu interesa medija da se to raščisti. Bez obzira na to što ja osobno mislim da ovo nije prvi put da ta osoba izriče eventualno i nestinie - on kao zviždač ima pravo na zaštitu od strane institucija, odgovorio je Ranko Ostojić, na pitanje zašto kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sjednicu nije sazvao ranije. 

U Živom zidu kažu da u ovoj priči ne vjeruju ni predsjednici ni njezinu bivšem savjetniku niti da će se očitovanjem službi doznati istina.

- Moje je mišljenje da se frakcije unutar HDZ-a prepucavaju ovog časa preko ove afere preko SOA-e i raznih drugih institucija. Oni ih smatraju svojom svojinom, tamo su stavili svoje ljude po jednom ključu ili drugom, najviše je tu MUP, državno odvjetništvo, sudstvo, rekao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Sve oči uperene su u Pantovčak. Oporba zahtijeva da predsjednica pred novinarima do posljednjeg detalja razjasni što se dogodilo. Baš kao i tajne službe te tijela koja ih nadziru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!