07:45 / 02.10.2019.

Autor: D.M./HRT

Predsjednica objavila kandidaturu uz slogan "Zato što vjerujem u Hrvatsku"

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Točno u podne u zgradi Matice hrvatske u Zagrebu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović službeno će objaviti svoju kandidaturu za još jedan predsjednički mandat.
Točno u podne u zgradi Matice hrvatske u Zagrebu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović službeno je objavila kandidaturu za još jedan predsjednički mandat. "Zato što vjerujem u Hrvatsku" - slogan je njezine kampanje.- Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, BiH i diljem svijeta, dragi hrvatski državljani, dragi prijatelji, danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske! Pet godina živim licem u lice s Hrvatskom. Obnašam dužnost predsjednice zajedno s vama odgovorno i ponosno. Vaše povjerenje moja je snaga. Hrvatska može i treba suvereno napredovati prema najsuvremenijim europskim državama. Država koja može dati još veći doprinos rješavanju europskih i svjetskih problema. Čvrsto sam vjerovala i vjerujem da Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka. (...) Sada tražim vaše povjerenje za drugi mandat, poručila je, među ostalim Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je kazala da kandidaturu objavljuje u želji za nastavkom puta zajedništva i bolje Hrvatske. Zahvalila je vodstvu HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem i svakom članu i članici te stranke jer "bez njihova neumornog rada ne bi ni bila predsjednica". Istaknula je kako od HDZ-a ima snažnu potporu i za idući mandat. Namjerava i dalje "odlučno voditi Hrvatsku u smjeru odgovorne vanjske politike". Bit će, dodaje, "jamac nacionalne suverenosti i identiteta našeg načina života".

- Graditi društvo u kojemu će svaki čovjek moći ostvariti sve svoje potencijale i živjeti dostojanstveno. Hrvatska po mjeri čovjeka, to je moj cilj. To je moja dužnost. To je dužnost sviju nas, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović. Zato sam spremna s vama graditi optimističnu, samouvjerenu, uključivu i ponosnu Hrvatsku, Hrvatsku koja vjeruje u sebe, dodala je predsjednica prije nego što se osvrnula na svoj prethodni rad.

- Očuvanje hrvatske obitelji, slobode koja je časno izborena i očuvanje našeg identiteta samo su neke od zadaća koje su pred nama. Ono što su branitelji srcem, životima i oružjem branili, danas svi zajedno moramo čuvati i na tim temeljima nastaviti graditi, kazala je među ostalim, a Hrvatima u BiH obećala je da ostaju njezina posebna briga. "Ustrajat ću na zaštiti njihove konstitutivnosti i ravnopravnosti, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović najavljujući da će posebno inzistirati na uključenju dijaspore u život u Hrvatskoj.

- Manolić: Kolinda Grabar-Kitarović ne može pobijediti jer je izbacila Tita

Kandidaturu predsjednice komentirao je premijer Andrej Plenković uoči sastanka užeg kabineta Vlade. Rekao je da će predsjednica pobijediti, te da će svi u HDZ-u sudjelovati u njezinoj kampanji.Ministar Tomislav Ćorić kazao je da podržava predsjednicu i vjeruje da će imati priliku i biti na nekom od njezinih skupova. Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako ne sudjeluje u izradi programa, ali da se uvijek zauzima, u bilo kojoj kampanji, makar bila i predsjednička - za konstruktivan dijalog o bilo kojoj temi.- U situaciji kad imamo toliko afera i društvo nema temeljne vrijednosti - građani očekuju da se predsjednik postavi i kaže: 'To tako ne ide'. U ovom trenutku to predsjednica ne može jer ide u direktnu podršku onih koji su do toga doveli, HDZ-a, izjavio je Gordan Maras (SDP). U SDP-u ističu i da se nijedna od najava predsjednice nije ostvarila.I Most smatra da je potrebna promjena na Pantovčaku - ali njihova promjena zove se Miroslav Škoro.


Voditelj Izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić rekao je da njezina kandidatura za novi mandat predsjednice države nije objavljena prekasno, nego točno na vrijeme. Istaknuo je da će prvi izborni krug najvjerojatnije biti 22. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!