16:04 / 14.03.2018.

Autor: D.P./M.M./Hina

Predsjednica odbacuje zlonamjerna tumačenja njezina obraćanja argentinskim Hrvatima

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Samo zlonamjerni mogu iz Predsjedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika", navodi se u priopćenju.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je "promašena tumačenja" direktora Centra Simon Wiesenthal njezina govora u Buenos Airesu i poručila da su njegovi opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Hrvatskoj i njezinu narodu i iseljeništvu za svaku osudu.

"Odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", napisala je predsjednica u pismu Efraimu Zuroffu, direktoru Centra Simon Wiesenthal za Izrael i Istočnu Europu. 

"Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika", navodi predsjednica.
"Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu, navela je u priopćenju.

Ranije danas predsjednica je priopćenjem odbacila "zlonamjerna tumačenja" oporbenih saborskih zastupnika da je veličala totalitarni režim jer je izjavila da su nakon Drugog svjetskog rata brojni Hrvati u Argentini pronašli prostor u kojem mogu slobodno isticati zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine.


Pusić: Nečuveno je da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje

Izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine", saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić komentirala je riječima da je "nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje".

"To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je, takva je. Ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti i to mijenja ovisno o auditoriju", smatra Pusić. Istaknula je da je to njoj apsolutno neobjašnjivo te da predsjednica to mora objasniti i Europi i svijetu, a u prvom redu Hrvatskoj.

"I ideja da bi predsjednica države govorila protiv Ustava vlastite zemlje je također nešto nečuveno. O čemu se točno radi, što se točno dogodilo, meni je neobjašnjivo, ali ona svakako mora stati pred hrvatsku javnost i reći o čemu se radi", ustvrdila je Pusić. Upitala je podržava li predsjednica naciste i napad na hrvatski Ustav. "To su izvorišne osnove, nije neka ustavna odredba pa sad vi možete pokrenuti inicijativu, to je pitanje identiteta, tko smo mi kao društvo i ne možemo biti polufašisti. Moramo biti jasni na tu temu", istaknula je Pusić.

SDP-ov Predrag Matić predsjednicu Grabar-Kitarović naziva "hodajućim skandalom" i poručuje da ga je "sram što je ona predsjednica Hrvatske". Dodao je da je već pomalo apsurdno komentirati predsjedničine poteze.  "Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi", ocjenjuje Matić, dodavši kako "od predsjednice možete očekivati svašta". 

"Sjetimo se što je govorila o fašizmu i antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvaćaju i debeli dio BiH i Srbije, izjavila tako nešto za što bi Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena ili bi završila u zatvoru", rekao je Matić. Podsjetio je i na "Lisinski" gdje je govorila Srbima da je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da se slobodno sele jer živimo u slobodnoj zemlji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!