10:23 / 12.01.2022.

Autor: HRT

Predsjednica Odbora za financije traži očitovanje Vujčića

Guverner HNB-a Boris Vujčić, arhivska fotografija

Guverner HNB-a Boris Vujčić, arhivska fotografija

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun, Grozdana Perić jutros je od od guvernera HNB-a Borisa Vujčića zatražila očitovanje zbog afere trgovanja vrijedonosnim papirima banaka.


Zahtjev za očitovanjem koji je Grozdana Perić uputila jutros prenosimo u cjelosti:

"Poštovani guverneru Hrvatske narodne banke,

tijekom 10. i 11. siječnja 2022. više medija prenijelo je navode o tome kako je u posljednjih 20 godina više od 40 zaposlenika i dužnosnika Hrvatske narodne banke, trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužena Hrvatska narodna banka, pri čemu se ističe kako je izvršeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

S obzirom na spomenute navode, a imajući u vidu kako je člankom 62. stavkom 3. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci propisana ovlast Hrvatske narodne banke za objavljivanje financijskih i drugih izvješća te analiza vezanih uz financijska i gospodarska pitanja, molim Vaše očitovanje sa svim relevantnim činjenicama u vezi sa spomenutim medijskim navodima.

Predmetno očitovanje potrebno je kako bih s njime mogla upoznati članove Odbora za financije i državni proračun, s obzirom na to da navedeni Odbor obavlja poslove utvrđivanja i praćenja provođenja politike te ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela Hrvatskoga sabora u područjima koja se odnose, između ostalog, na Hrvatsku narodnu banku, u skladu s člankom 73. stavkom 1. podstavkom 13. Poslovnika Hrvatskoga sabora.“

HRT portal posjeduje fotografiju originalnog dokumenta zahtjeva za očitovanje Grozdane Perić, predsjednice saborskog Odbora za financije i državni proračun:

Boris Vujčić u Dnevniku HTV-a rekao je da se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi i da nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a. Pozvao je i sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i HANFU. 

Da je više desetaka zaposlenika u posljednja dva desetljeća trgovalo vrijedonosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB otkrio je novinar Ilko Ćimić s portala index.hr koji je o tome govorio za emisiju Studio 4. 

Na takvo otkriće odmah su pristigle reakcije oporbe od kojih su pojedini zastupnici zatražili ostavke, a o sevmu se jučer oglasio priopćenjem i HNB.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!