14:05 / 13.02.2019.

Autor: S.M./HRT

Predsjednica odlikovala Esther Gitman

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istaknula je da je ona osobito zaslužna u istraživanju, dokumentiranju i promicanju istine o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća te produbljivanju razumijevanja između hrvatskog i židovskog naroda.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje "Red kneza Branimira s ogrlicom" povjesničarki Esther Gitman za osobite zasluge stečene istraživanjem, dokumentiranjem i promicanjem istine o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća, kao i zbog produbljivanja razumijevanja između hrvatskoga i židovskog naroda.

- Posebno smo zahvalni što ste svoje znanstveno umijeće uložili u istraživanje jednog od najtežih dijelova hrvatske povijesti, o kojem se, nažalost, danas više govori u dnevnopolitičkim raspravama kojima nije cilj utvrđivanje povijesne istine već ideološke podjele, nego u krugovima povjesničara. Posebno smo ponosni što ste kao ugledna povjesničarka posvetili svoj rad istraživanju hrvatsko-židovske povijesti i disertacijom pod nazivom "Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945." svratili pozornost svjetske javnosti na tu iznimno važnu temu", istaknula je hrvatska predsjednica.Dodala je i kako je svaki boravak Esther Gitman u Hrvatskoj privukao pozornost medija, a svaki njezin istup u javnosti bio je prigoda da govori u prilog hrvatskih pravednika među narodima, o hrabrim ljudima koji su u to mračno doba živjeli svjetlo ljudskosti.

- Kada hrabrost prevlada znakovit je naslov vaše knjige koju ste objavili prije sedam godina, a u kojoj ste svjedočili o spašavanju i opstanku Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u kojoj ste posebno istaknuli humanitarnu ulogu blaženog kardinala Alojzija Stepinca, istaknula je predsjednica.

Gitman: Poznajem Stepinca možda i bolje nego drugi

Esther Gitman je, zahvalivši na odlikovanju, istaknula da će ga u mislima podijeliti sa kardinalom Stepincem s kojim je, kako je rekla, provela mnogo godina i poznaje ga možda bolje nego mnogi ljudi.

Nova knjiga Esther Gitman "Alojzije Stepinac (pillar) potporanj ljudskih prava večeras će biti predstavljena na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!