11:47 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Predsjednica: Ova i druge akcije podsjećaju da za RH nema nepremostivih zapreka

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske sudjelovala je na središnjem obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu.
Predsjednica Republike Hrvatske sudjelovala je na središnjem obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu i podsjetila da je na današnji dan prije 25 godina počela akcija kojom je prekinuta gotovo dvogodišnja opsada Zadra te su oslobođeni dijelovi njegova zaleđa i Velebita. 

Dragi branitelji Zadra, sudionici operacije Maslenica, od svega srca vam čestitam ovu jubilarnu obljetnicu, kojom se prisjećamo dana koji su zauvijek upisani u hrvatsku povijest, poručila je. Stanovnicima Zadra čestitala je i zahvalila što su ostankom u gradu i u najtežim danima opsade pružili najučinkovitiji odgovor agresoru. Kao što ste onda vjerovali u Hrvatsku i u snagu naših branitelja, ista nam je vjera potrebna i danas u borbi da ostanemo i opstanemo na ovoj dragoj hrvatskoj grudi, rekla je. Čestitku je uputila i pripadnicima OS-a RH kojima pripada čast baštiniti nasljeđe junaka iz operacije Maslenica, kao i odgovornost izgradnje Oružanih snaga i njihovu daljnju modernizaciju, na ponos njihovih palih suboraca.

U samo 72 sata združene snage svih grana Hrvatske vojske i specijalne postrojbe MUP-a pristigle iz svih krajeva Hrvatske ispunile su temeljni cilj operacije - povezale su sjever i jug Hrvatske odbacivanjem neprijatelja iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i s Jadranske magistrale. Borbe za zadarsko zaleđe nisu time utihnule. Gotovo su neprekidno nastavljene mjesecima. Hrvatski branitelji nisu se pokolebali, odbijajući pokušaje neprijateljskog protuudara i sprečavajući njihove zločinačke namjere, poput rušenja brane Peruća, kazala je među ostalim predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

O žestini borbi svjedoči preveliki broj palih hrvatskih junaka - 127 vitezova koji su položili svoj život, a njih se danas s ponosom i tugom prisjećamo. Uz postrojbe tadašnjeg zbornog područja Split, u operaciji Maslenica sudjelovale su gotovo sve gardijske brigade, snage Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, specijalne i podstožerne postrojbe glavnog stožera i postrojbe specijalne policije. Postrojbe iz svih krajeva RH udruženim su junaštvom krenule u oslobađanje ovog prelijepog kraja Hrvatske, u ponovno spajanje hrvatskog sjevera i juga. Njihovo zajedništvo i junaštvo danas nam može i mora biti putokaz i uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske, izjavila je predsjednica

Ne samo ova akcija, već i druge operacije i akcije tijekom Domovinskog rata svjedočanstvo su domoljublja, hrabrosti i moralnih vrlina hrvatskog čovjeka. One nas podsjećaju da za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve, 
kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!