12:11 / 03.06.2018.

Autor: J.L./M.M./HRT/Hina

Predsjednica: Poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja

-

-

Foto: - / -

Trećeg dana posjeta Osječko-baranjskoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Trećeg dana posjeta Osječko-baranjskoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Izjavila je da, unatoč plasiranim poticajima, ne možemo biti zadovoljni trendovima u domaćoj poljoprivredi.

Vrijednost domaće poljoprivredne proizvodnje 90-ih je godina iznosila 32 milijarde kuna, a 2016. samo 15,5 milijardi, istovremeno u poljoprivredu je plasirano oko 40 milijardi kuna poticaja, pa se s pravom možemo zapitati kako je moguće da smo proizvodnju uspjeli prepoloviti.  To, kazala je, očito znači da se nije ulagalo na pravi način, da je tim brojkama "kumovala" dugogodišnja loša agrarna politika. Ipak izrazila je nadu da je to stvar prošlosti.

Poljoprivreda mora postati sredstvo uspjeha i blagostanja, sredstvo bogaćenja, a ne stagniranja ili čak siromašenja, mora biti djelatnost koja će privlačiti mlade, a ne ih tjerati na iseljavanje, poručila je predsjednica.U Valpovu, na skupu predstavnika OPG-ova, rekla je da je svijest o važnosti zaustavljanja iseljavanja i demografskoj obnovi, kao preduvjetima buduće ekonomske i financijske održivosti zemlje, sve izraženija.

Potreba za provedbom izvanrednih, sveobuhvatnih mjera u smislu opstanka i razvoja društva i države treba postati zajednička zadaća cjelokupnog državnog aparata i svih razina vlasti kao i svih dionika društvenog, gospodarskog i političkog života, rekla je.Pozdravila je mjere koje je do sada poduzelo Ministarstvo poljoprivrede te navela da očekuje i nove koje će ojačati položaj poljoprivrednika na tržištu, promidžbu domaćih proizvoda, podići svijesti o važnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predsjednica je u Valpovu razgledala sajam OPG-ova s valpovačkog područja, a u Belišću posjetila tvrtku "Harburg Freudenberger", koja posluje u sklopu istoimene grupacije, najvećeg svjetskog proizvođača strojeva za proizvodnju automobilskih guma. 

Posjetila je i tvrtku "DS Smith Belišće Mill" za proizvodnju papira i kartonske ambalaže. 

Treći dan boravka u Osječko-baranjskoj županiji, u koju je premjestila svoj ured, predsjednica Grabar-Kitarović zaključit će posjetom Belom Manastiru, gdje će se susresti s čelnicima tog baranjskog grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!