14:07 / 09.09.2019.

Autor: T.D./Hina

Predsjednica posjetila sesvetsku gimnaziju i osnovnu školu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U povodu početka nastave predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović učenicima i nastavnicima poželjela je puno uspjeha, poručivši kako škola treba biti radost i znanje, ali i učenje socijalnih vještina.
U povodu početka nastave u novoj školskoj godini predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u ponedjeljak sesvetsku gimnaziju i osnovnu školu Luka te učenicima i nastavnicima poželjela puno uspjeha, poručivši kako škola treba biti radost i znanje, ali i učenje socijalnih vještina.

Upitana jesu li svi spremni za provedbu kurikularne reforme, rekla je novinarima kako to trebaju procijeniti profesori i najavila da će i dalje poticati reformu školstva kako bi se Hrvatska izjednačila s najrazvijenijim zemljama.

Učenicima sesvetske gimnazije poručila je da uče i proširuju svoja znanja i vještine, ako im se pruži prilika i u inozemstvu, ali da se vrate u Hrvatsku i svoju zemlju obogaćuju znanjem. "Trebamo vas, nove generacije, neopterećene starim ideologijama i obogaćene znanjem, ne samo akademskim", kazala je.

Pozvala je učenike na međusobno poštovanje i timski rad te da razvijaju osobnu izvrsnost i iskoriste prednosti EU-a i globalizacije. Škola će vas pripremiti ne samo za akademsko zvanje, nego i dati životne sposobnosti koje će vam omogućiti da se snađete u modernom svijetu, dodala je.

Jedino uz obrazovanje i učenje čovjek može ostvariti svoje snove u današnjem globaliziranom svijetu koji se nalazi u novoj elektroničkoj dimenziji, istaknula je Grabar-Kitarović.

Također je govorila o svojem školovanju, rekavši kako je uvijek vjerovala u sebe te zahvalila na svom uspjehu roditeljima u kojima je uvijek imala potporu.

Učenike Osnovne škole Luka, od kojih su neki danas krenuli u prvi razred, poučila je kako je osoba - osoba, ma kako malena bila, a čovjek - čovjek bez obzira na dob i visinu, ispričavši im basnu o sloniću Hortonu. Budite svoji, izrazite sebe, ne bojte se pitati i imati mišljenje i budite dobri jedni drugima, poručila je osnovnoškolcima.

- Škola je društvo, naša država, naša Hrvatska, a vi ste naši budući predsjednici, premijeri, možda i astronauti, dodala je Grabar-Kitarović.

Ravnatelj sesvetske gimnazije Slavko Ivanković govoreći o provedbi kurikularne reforme istaknuo je da će se sve novosti primijeniti u procesu nastave.

- Godine pred nama su izazovne i bit će promjena, jer moramo na neki način paralelno voditi dva sustava, koji su nešto drugačiji i razlikuju se, ali kroz edukaciju, stručne seminare, sastanke i informacije te razgovore ravnatelja imamo dovoljno saznanja kako bi to trebalo izgledati, rekao je Ivanković.

Vjerujem da će proces ići neometano, kako je i zamišljeno, rekao je Ivanković podsjetivši da je i ministrica Blaženka Divjak najavila da će se mnoge stvari rješavati u hodu i da je to proces.

Novi predmetni kurikulum ne podrazumijeva velike promjene, ali mijenjaju se metodologija poučavanja i programski zadaci. Od učenika će se tražiti da prepoznaju probleme u materiji i sadržaju i sve će biti usmjereno prema njima, pojasnio je.

Ravnateljica Osnovne škole Luka Marina Sabolović izvijestila je da škola ima 863 učenika u 39 razreda, od toga 88 prvašića u 4 razreda. U školi se uči kroz igru, radost i veselje.

- Škola je naša radost, a znanje najveće bogatstvo, poručila je Sabolović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!