14:35 / 28.03.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT/Hina

Predsjednica pozvala premijera da primi predstavnike Blokiranih

Foto: Boris Scitar/Vecernjilist/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernjilist/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovih je dana, kaže predsjednica, primila dopis u kojem Blokirani izražavaju uvjerenost da se rješenje njihova problema opstruira na razne načine.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da primi predstavnike udruge Blokirani kako bi se pridonijelo rješenju problema više od 300.000 blokiranih građana, s veoma teškim posljedicama na brojne obitelji, što negativno utječe i na demografsko stanje Hrvatske.

"Smatram kako je krajnje vrijeme da se rješenju tog problema, koji ima vrlo velike socijalne, demografske, zdravstvene i druge posljedice na brojne naše građane, a u dogledno vrijeme može imati i nezanemarive političke posljedice, s krajnjom ozbiljnošću posveti najveća moguća pozornost", navodi predsjednica koja se nekoliko puta sastajala s izaslanstvom Blokiranih.

Ovih je dana, kaže predsjednica, primila dopis u kojem Blokirani izražavaju uvjerenost da se rješenje njihova problema opstruira na razne načine, uz ostalo spregom struktura unutar državne administracije i financijskih institucija, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu potraživanja, samo kako bi se što dulje financijski iscrpljivalo dužnike. Predlaže da se predstavnike Blokiranih ponovno uključi u radnu skupinu za izradu prijedloga Ovršnog zakona te navodi kako je ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću ponovno uputila prijedlog mjera koje su izradili Blokirani.

Predsjednica upozorava kako su u udruzi izrazito nezadovoljni najavljenim prijedlogom Vlade o "prisilnom stečaju, koji bi prema službenoj dužnosti provodila FINA nad dužnicima s dugom do 20.000 kuna, a kojim se predviđa i prisilna ovrha nekretnina". Na težinu toga problema, kaže, upozorava od početka svojega mandata, pa je s ciljem nalaženja odgovarajućih rješenja organizirala  19. lipnja 2017. zajedno s udrugom Blokirani okrugli stol "Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran", a 7. ožujka ove godine primila je predstavnike udruge.

Bošnjaković: Itekako vodimo računa o blokiranima

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirajući pismo predsjednice rekao je da oni itekako vode računa o tom problemu. Pozvao je predstavnike udruge Blokiranih da sudjeluju u izradi novog ovršnog zakona.

Ministar je rekao da su prošle godine donijeli snažne mjere izmjena ovršnog zakona po kojima jedina nekretnina više ne može biti predmet ovrhe i po kojima se u ovrsi ne može prodati nekretninu za dug manji od 20.000 kuna, a također je povećan i neovršivi dio plaće.

Ministarstvo također po Bošnjakovićevim riječima radi na mjerama određenih mogućnosti da smanje broj trenutno oko 324.000 blokiranih ljudi. To su, dodao je, već najavili kroz to da će država određeni dio potraživanja otpisati umanjivanjem porezne osnovice svima onima koji otpišu svoja potraživanja.

Najavio je također da će promijeniti zakon o stečaju osobnih potrošača na način da ćemo proizvesti ubrzani stečajni postupak u kojem će građani koji su blokirani do 20.000 kuna dulje od tri godine moći sukladno mogućnostima vratiti dug, ili će, ako nemaju mogućnosti, nakon kraćeg vremena potpuno izaći iz blokade.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!