Predsjednica preselila Ured u Sisačko-moslavačku županiju

05.12.2018.

07:25

Autor: HRT

default error photo
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na tri je dana premjestila Ured u Sisačko-moslavačku županiju. To je devetnaesti put da se Ured seli iz Zagreba.
Podizanjem zastave Ureda predsjednice Republike Hrvatske u srijedu je na simboličan način ispred  Sisačko-moslavačke županije, obilježeno otvaranje premještanog Ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Sisku, gdje će se nalaziti od 5. do 7. prosinca.

Uz državnu himnu u izvedbi Ženskog vokalnog sastava Kraluž KUD-a Posavina iz Budaševa, zastavu je na stijeg podigla učenica Osnovne škole Popovača, Dora Lendvaj. Grabar-Kitarović su dočekali sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i zamjenik sisačke gradonačelnice Ivica Rendulić.

Župan Žinić rekao je da je otvaranje privremenog Ureda predsjednice Republike ohrabrenje za stanovnike županije, koja je pretrpjela goleme ratne štete i devastacije. Rendulić je predsjednicu Grabar Kitarović podsjetio na dugu i bogatu povijest grada Siska. Izrazio je očekivanja da grad dobije pozornost i pomoć s državne razine, kako bi se sačuvala radna mjesta i otvorila nova.

Obraćajući se većem broju okupljenih Sisčana predsjednica Grabar-Kitarović, podsjetila je na dugu i burnu povijest grada, na 1593. godinu kada je Sisak odigrao veliku ulogu u obrani od osmanlija, 1941. godinu kada su sisački antifašisti pozvali na ustanak, te na ulogu Siska, Sunje i drugih mjesta tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Ponovno je istaknula važnost da se svi počinitelji ratnih zločina tijekom Domovinskog rata na području županije moraju identificirati i osuditi.

Kada nestane div kakav je bila sisačka Željezara, kada je u problemima Rafinerija, onda to izravno ili neizravno pogađa svaku obitelj u gradu i okolici, istaknula je. Podsjetila je da je prije dva dana donesen državni proračun za slijedeću godinu, pri čemu, kazala je, "posebno pozdravljam prijedlog i odluku o dodjeli besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj. To je konkretna demografska mjera i mora ih biti više. Unatoč uspjesima na makroekonomskoj razini na mikro razinama sve su veće demografsko-gospodarske pukotine, koje prijete stabilnosti cijele društvene zgrade. Nažalost, jedan od najvećih egzodusa u Hrvatskoj događa se upravo u ovoj županiji", rekla je Grabar Kitarović.

Ističe kako je nužno promijeniti razvoju paradigmu, za što postoje uvjeti i mogućnosti, jer, kazala je predsjednica, "imamo sjajne ljude i ljudski kapital koji ne uspijevamo mobilizirati za gospodarski uspjeh. Mnoge gospodarske strategije ne ostvarujemo, a građani odlaze u svijet. To je problem u sferi političke volje, gdje se nameće zakonski okvir jačanja regionalnog razvoja".

Za zaustavljanje iseljavanja nužne su nove investicije i veće plaće, rekla je Grabar-Kitarović, naglasivši da stimulacija i pomoć države pri tome ne smiju izostati. Također je istaknula potrebu nastavka gradnje autoceste do Siska, te rješenje sudbine Rafinerije nafte u Sisku.

Predsjednica je nazočila svečanoj sjednici fakultetskog vijeća Metalurškog fakulteta u Sisku u povodu 58. obljetnice, ističući potrebu da se i djevojke više uključuju u područje metalurgije i tako mijenjaju stereotipi o muškim i ženskim zanimanjima.

Nakon Metalurškog fakulteta, posjetila je i Opću bolnicu "Dr. Ive Pedišića" u Sisku, te obišla gradilište središnjeg bolničkog paviljona, prvog zdravstvenog objekta bolnice koji se gradi nakon pola stoljeća.

Paviljon će, uz ostalo, sadržavati objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevnu bolnicu, a vrijednost radova iznosi 106 milijuna kuna, od čega 70 milijuna čine bespovratna sredstva EU fondova.

Predsjednica Grabar-Kitarović u Sunji

Prvi dan  boravka na području Sisačko-moslavačke županije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je u Sunji, gdje se u prepunoj Dvorani Svena Laste sastala s mještanima.

Zahvalivši mještanima što su je toplo i srdačno primili, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je važnost Sunje u Domovinskom ratu, gdje je na obali Save bila posljednja straža koja je agresoru sprječavala prodor u Moslavinu i dalje u središnju Hrvatsku. Zbog toga, dodala je, svim braniteljima i njihovim obiteljima dugujemo trajnu zahvalnost.

Predsjednica je ponovila dva temeljna razloga zbog kojih je odlučila premještati ured po hrvatskim županijama.

"Prvi je razlog što vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugi je što je svaki kutak Hrvatske jednako važan. Važno je upoznati svaki dio države, njegove lijepe stvari, ali i probleme", rekla je, dodajući kako je ugodno  iznenađena brojem projekata u Sisačko-moslavačkoj županiji koji su joj predstavljeni.

"Zajednički moramo raditi na privlačenju ulaganja i izgradnji infrastrukture  kako bismo Sunju što više približili ostatku Hrvatske. Pritom moramo koristiti i sredstva iz fondova Europske unije. Vjerujem da zajednički možemo učiniti razvojne iskorake", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.  Istaknula je kako se mora učiniti sve da osnovna škola u Sunji, koja djeluje od davne 1802. godine, opstane i da u njoj bude još više djece.

"Došla sam vidjeti što vam je najpotrebnije i želim pomoći koliko god mogu", rekla je hrvatska predsjednica i mještanima čestitala skorašnje blagdane.

Predsjednici Grabar-Kitarović na dolasku su zahvalili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i načelnik Općine Sunje Grga Dragičević.  Prigodni glazbeni program izveli su učenici Osnovne škole Sunje te folkloraši iz Sunje, Bobovca i Sunjske Grede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!