19:46 / 04.07.2019.

Autor: Borko Brunović/HRT

Predsjednica protiv žilet-žice

-

-

Foto: - / -

Hrvatska kao vanjska granica EU ne može dopustiti ilegalne prelaske, ali je cilj štititi nacionalne interese, zaštititi stanovništvo s naše strane granice, ističe predsjednica Republike
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla je granične prijelaze s Bosnom i Hercegovinom u Karlovačkoj županiji. Uz nju su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, ministar unutarnjih poslova i drugi. Stala je u obranu hrvatskih policajaca koji postupaju s migrantima. 

Većina ilegalnih migranata u bolje sutra želi kroz nepristupačne šume i šikare, odnosno preko zelene granice. Nju čuvaju - pripadnici interventne policije - koji su podijelili svoja iskustva.

- Teren je nepristupačan, težan. Kamenito, strmo je. Nekih stotinjak metara je Republika BiH, rekao je Goran Ivić iz Interventne policije.

Predsjednica je kritizirala odnos susjedne BiH prema migrantskoj krizi, ali naglasila da ne želi "žilet-žicu" na granici. Pohvalila je profesionalno postupanje granične policije i odbacila navode o brutalnosti.

- Nisu, apsolutno vam jamčim za to. Oni koriste silu, odnosno onu razinu sile koja je propisana hrvatskim i europskim zakonima, a moguće ozljede koje su nastale posljedica su upravo ovakvog terena, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike.

Terena koji je surov i prepun zamki, i za migrante i za policiju. Granica s BiH dugačka je gotovo 1000 kilometara i čuva ju jedna od brojčano najvećih graničnih policija u Europi.

- Hrvatska je po svim istraživanjima jedna od najsigurnijih zemalja EU iako realno govoreći naši izazovi su puno veći nego od nekih drugih, tvrdi Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

A da bi ti izazovi bili svladani - potrebna je koordinacija svih segmenata sustava domovinske sigurnosti.

- Izuzetno dobro surađujemo s hrvatskom policijom. Razmjenjujemo informacije i, naravno, sve ono što je važno u postupanju prema migrantima, izjavio je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OSRH.

U Slunju se predsjednica družila s građanima. Bilo je vremena za posjet tržnici, kupnju krumpira, ali i nutricionističke savjete.

- Kelj izgleda izvrsno. A kako je to jedna od najzdravijih biljčica - preporučujem ju svima, rekla je Grabar-Kitarović.

Obilazak Karlovačke županije vrhovna je zapovjednica završila posjetom graničnom prijelazu Kordunski Ljeskovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!