18:11 / 08.10.2018.

Autor: HRT

Predsjednica Republike s glavnim tajnikom NATO-a

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Sastao se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, a prethodno i s premijerom Andrejem Plenkovićemministrom obrane Damirom Krstičevićem. 

Zaželivši dobrodošlicu Stoltenbergu povodom prvog službenog posjeta Hrvatskoj i uputivši čestitku svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim državljanima u zemlji i diljem svijeta Dan neovisnosti, šefica države je kazala da se NATO i Hrvatska kao država suočavaju s brojnim izazovima, a jedan od njih je i jugoistok Europe. Premda je jugoistok Europe od strateške važnosti za NATO, za Hrvatsku je apsolutno od vitalne i gotovo egzistencijalne važnosti. Bosna i Hercegovina treba ponovo naše zalaganje u izgradnju institucija i osiguranju ravnopravnosti svojih konstitutivnih naroda i građana. Hrvatski pristup zasnovan je na dubokom razumijevanju unutarnjih kompleksnosti naše susjedne i najbliže države koje su jasnije nakon jučerašnjih izbora, izjavila je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da su Daytonski mirovni sporazum, a i Washingtonski koji mu je prethodio, u temeljima današnje BiH i da su sva odstupanja od ta dva sporazuma samo stvorila neravnotežu između tri konstitutivna naroda. Već godinama upozoravam na raskorak između izbornog zakonodavstva u BiH i odluka samoga Ustavnog suda BiH, kao i odluka nekih međunarodnih sudova. Članice Okvirnog sporazuma za BiH, potpisanog u Daytonu jesu BiH, Hrvatska i tadašnja Federalna Republika Jugoslavija i mi kao supotpisnica Daytonskog ugovora imamo isto tako odgovornost za mir i stabilnost naše susjedne države i naš je interes da BiH čvrsto nastavi putem razvoja, poručila je predsjednica.

Bez obzira na nažalost prve euforične i pomalo neprimjerene izjave koje smo čuli iz susjedne države, čvrsto vjerujemo u dobrosusjedske odnose, između dvije zemlje, istaknula je.

Snažna podrška Makedoniji i potpora dijalogu Srbija-Kosovo

Predsjednica se osvrnula i na Makedoniju i kazala da Hrvatska snažno podupire poziv Makedoniji za početak procesa pridruživanja NATO savezu. To je povijesna prekretnica prema trajnoj stabilnosti i uspostavi sigurnosti u jugoistočnoj Europi koja je strateški važna regija za NATO, rekla je. Dodala je da nije ohrabrujuće što Makedonija nije uspjela dosegnuti potreban prag na referendumu za dogovor o imeni, ali da se nada da će Sobranje prihvatiti ustavne promjene s ciljem prihvaćanja imena.

Kao razlog za zabrinutost je spomenula i Kosovo te upozorila da usporena normalizacija odnosa sa Srbijom polako uzima svoj danak, čak i u Savezu. Svi mi, posebno u EU, moramo zadržati Srbiju i Kosovo na putu pregovora, poručila je predsjednica i dodala da će se Hrvatska zalagati za nazočnost KFOR-a sve dok se sigurnost na Kosovu na konsolidira.

Hrvatski kontigent KFOR-a ostat će koliko god bude potrebno, rekla je Grabar-Kitarović.

Što se tiče ulaganja u obranu, Hrvatska će nastaviti sa stalnim financijskim povećanjem za obranu kako bi dostigla 2% BDP-a, rekla je predsjednica.

Podsjetila je da Hrvatska  uspješno sudjeluje u misijama NATO-a u Afganistanu i Kosovu sa 150 vojnika te da trenutno 80 hrvatskih vojnika sudjeluje u NATO-voj "Pojačanoj prednjoj prisutnosti" u Poljskoj.

Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg je kazao da mu je čast biti u Zagrebu na Dan neovisnosti te da je Hrvatska vrlo cijenjena saveznica, potvrdivši da je s hrvatskom predsjednicom razgovarao o stanju u regiji, posebice BiH, Kosovu i Makedoniji. Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska obustavila rezove u obrani i povećava ulaganja u obranu.
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!