19:09 / 23.01.2018.

Autor: HRT

Predsjednica u Krapinsko-zagorskoj županiji - dobre pokazatelje moraju osjetiti i građani

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U tijeku su sastanci s predstavnicima županije, zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima te predstavnicima branitelja. Posjetit će i tvrtku Jedinstvo Krapina.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović preselila je ured na tri dana u Kapinsko-zagorsku županiju, što je 13. premještanje njezina ureda izvan Zagreba. Grabar-Kitarović je ispred zgrade Krapinsko-zagorske županije sa županom Željkom Kolarom i gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem bila na podizanju predsjedničke zastave.

Uvijek domoljubi, Zagorci su i u Domovinskom ratu, premda izvan dometa ratnih zbivanja, dali velik doprinos našoj pobjedi. Hrvatsko zagorje čuvalo je naše prognanike i izbjeglice i pružalo svu potrebnu logistiku postrojbama hrvatske vojske i policije. Mnogi stanovnici ove županije žrtvovali su život i zdravlje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, rekla je predsjednica.

Predsjednica je upozorila da građani moraju na svojim računima osjetiti bolje ekonomske pokazatelje. "Blokiranih je mnogo. Država mora naći način za deblokadu računa i donijeti novi Ovršni zakon", rekla je. Kazala je i da Vlada treba dalje raditi na decentralizaciji, a da županije trebaju više odgovornosti u povlačenju europskih sredstava. "Pozdravljam dosad učinjeno, ali to nije dovoljno. Nužno je što prije donijeti mjere koje će povećati sigurnost radnoga mjesta, posebice za trudnice i majke malodobne djece, te na minimum smanjiti ugovaranje rada na određeno vrijeme," rekla je predsjednica.

Grabar-Kitarović boravak je započela radnim sastankom s predstavnicima županije, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima te predstavnicima udruga hrvatskih branitelja. Iskoristila je priliku i ponovno podsjetila na nužnost novih iskoraka u decentralizaciji. Vlada je poreznim mjerama učinila pozitivan iskorak prema financijskoj decentralizaciji jedinica lokalne i regionalne samouprave. Tim smjerom treba ići dalje. Posebno je važno omogućiti županijama da preuzmu veći dio odgovornosti u privlačenju sredstava iz europskih fondova. Držim da su one to i logistički i organizacijski sposobne, poručila je Grabar-Kitarović.

Poslijepodne će posjetiti tvrtku Jedinstvo Krapina d.o.o., a zatim će u Zaboku odati počast poginulim policajcima ispred Policijske uprave krapinsko-zagorske.

Drugog dana hrvatska predsjednica obići će rodnu kuću prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomenika hrvatskoj himni u Zelenjaku, a u Humu na Sutli predviđen je sastanak s gospodarstvenicima i obrtnicima iz Krapinsko-zagorske županije. Zatim će obići nekoliko tvrtki u Klanjcu i Krapini.

U Krapini će biti na potpisivanju ugovora o darivanju državne imovine Krapinsko-zagorskoj županiji. Potpisat će ga ministar državne imovine Goran Marić i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Trećeg dana Kolinda Grabar-Kitarović u Gornjoj Stubici odat će počast poginulom vojnom pilotu Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Rudolfu Perešinu i bit će na potpisivanju ugovora o sufinanciranju izgradnje njegove spomen-kuće. Među ostalim, posjetit će Srednju školu "Bedekovčina", gdje će s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak te s profesorima i učenicima razgovarati o strukovnom obrazovanju i centrima kompetentnosti.

Posjetit će i Nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke te općine Konjščinu i Mihovljan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!