11:46 / 03.07.2018.

Autor: I.B./Hina

Predsjednica u uzvratnom posjetu Srbiji ujesen, preduvjet potraga za nestalima

-

-

Foto: - / -

U tijeku su dogovori Pantovčaka i Andrićeva vijenca o datumu posjeta, tvrde beogradski mediji.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mogla bi uzvratno posjetiti Srbiju već ove jeseni, a u tijeku su dogovori Pantovčaka i Andrićeva vijenca o datumu posjeta, tvrde beogradski mediji.

"Uredi šefova država dogovaraju posjet hrvatske predsjednice našoj zemlji. Jedan od preduvjeta da do njega dođe što prije jest korak naprijed u rješavanju sudbine nestalih", pišu Večernje novosti.

Hrvatska predsjednica bi, kako navodi list na svojoj internetskoj stranici, mogla najesen doći u službeni posjet Beogradu, a točan datum dogovara se između ureda šefova država u Beogradu i Zagrebu koji su u stalnom kontaktu, objavile su Večernje novosti ne precizirajući izvor.

Pitanje nestalih, koje je i u dosadašnjim odnosima dviju država stavljeno među prioritetne obveze obiju strana, i sada se navodi kao "jedan od preduvjeta" da se uzvratni posjet hrvatske predsjednice Beogradu što prije dogovori.

"Na Pantovčaku kažu da je Kolinda Grabar-Kitarović s velikim zadovoljstvom primila informaciju da predsjednik Aleksandar Vučić namjerava imenovati povjerenika koji bi radio na tom pitanju", piše dopisnik Večernjih novosti iz Zagreba.

Hrvatska predsjednica je prije nekoliko dana primila svog povjerenika za nestale Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, koji ju je detaljno izvijestio o razgovoru s Vučićem tijekom nedavnog službenog posjeta Beogradu.
Večernje novosti tvrde da "Kolinda Grabar-Kitarović želi da posjet ne bude isključivo protokolaran" te da se "na stolu nađu konkretna pitanja i rješavanje problema iz prošlosti".

"U pripremi je i ekonomski forum kako bi se hrvatski poslovni ljudi predstavili svojim kolegama u Srbiji i za njega vlada veliko zanimanje", navodi list.

Poslije posjeta Zagrebu sredinom veljače, srbijanski predsjednik Vučić primio je 20. veljače u Beogradu predstavnike udruga nestalih i obećao im da će njegov ured "pratiti potragu za nestalim osobama na tjednoj razini".

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zatražilo je u Beogradu na prvom sastanku s Vučićem, na temelju njegovih izjava u Zagrebu kako može pomoći u potrazi za nestalima, da to i provede u djelo. Izaslanstvo je zatražilo da Vučić utječe na sve relevantne institucije u Srbiji koje imaju ili mogu imati informacije o nestalima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!