16:10 / 18.04.2018.

Autor: B.S.LJ./S.M./HRT/Hina

Predsjednica, Vlada i brojni političari osudili Šešeljev potez

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike i hrvatska Vlada osuđuju neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja.
Ured predsjednika Hrvatskog sabora objavio je priopćenje u kojem stoji da je izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo službeni posjet Srbiji zbog incidenta kojega je izazvao Vojislav Šešelj.  

U priopćenju stoji: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno sa zastupnikom Filipom Stojanovićem oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga, prolazeći pokraj članova hrvatskog izaslanstva, uputio im je uvredljive poruke. Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unapređenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet.

Prije nego se izaslanstvo RH vratilo u Zagreb Jandroković je izjavio: Šešeljev incident bio je crta preko koje se ne može prijeći. Došli smo ovdje sa željom da napravimo korak u popravljanju odnosa Hrvatske i Srbije. Dobro je krenulo, imali smo dva jako dobra sastanka, ali se dogodio taj incident sa Šešeljem. Smatram da je to nešto preko čega ne možemo i nećemo prijeći. Iz tog razloga odlučili smo prekinuti posjet i evo, vraćamo se u Zagreb.

Izaslanstvo koje je prekinulo službeni posjet Republici Srbiji održalo je konferenciju za novinare nakon povratka u Zagreb. Predsjednik Hrvatskog sabora kazao je među ostalim kako očekuje reakciju od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. 

Ured predsjednice Republike Hrvatske u svom je priopćenju osudio potez Vojislava Šešelja u srbijanskoj Skupštini.

Odluka predsjednika Hrvatskog sabora o prekidu službenog posjeta Srbiji bio je jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta velike Srbije. Pozdravljam reakciju najviših dužnosnika Republike Srbije i izražavam nadu da ovaj događaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, kazala je glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak. 

Predsjednik vlade Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je Vlada.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih.

Uslijedile su i brojne reakcije i osude predstavnika političkih stranaka u Hrvatskoj. 

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić osudile su ponašanje Vojislava Šešelja.

Srpska radikalna stranka sama se ranije 'pohvalila' na svojim mrežnim stranicama da je Šešelj, koji je nedavno u Haagu osuđen na deset godina zatvora zbog protjerivanja Hrvata iz vojvođanskih Hrtkovaca, ispred Skupštine Srbije "zgazio hrvatsku zastavu" i psovao saborsko izaslanstvo.

Unatoč odlasku izaslanstva RH predstavništvo HGK-a u Beogradu se otvara 

Jandroković je popodne trebao nazočiti otvaranju predstavništva HGK u Beogradu, a sutra se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i potom posjetiti vojvođanske Hrvate u Subotici.
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!