16:48 / 07.12.2018.

Autor: HRT

Predsjednica završila trodnevni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji

-

-

Foto: - / -

Predsjednica je posjetila Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu, Dvor, Glinu, Topusko te Donje Kukuruzare i Gvozd.
Treći je i posljednji dan boravka predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Sisačko-moslavačkoj županiji. Bila je u obilasku Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Dvora, Gline, Topuskog te Donjih Kukuruzara i Gvozda.

Za vrijeme posjeta Učiteljskom fakultetu u Petrinji predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da je profesiji učitelja nužno vratiti dignitet koji zaslužuje.

U obraćanju studentima, nastavnicima i djelatnicima fakulteta naglasila je važnost te struke, jer su učitelji i odgajatelji, kako je rekla, prve osobe s kojima se djeca susreću izvan svog doma. Napomenula je kako je u Hrvatskoj u vrtiće uključeno tek 75% djece, dok je taj prosjek u Europi oko 90%.

S djelovanjem petrinjskog fakulteta, koji ima 545 redovitih i izvanrednih studenata koji se obrazuju za odgajatelje i učitelje, upoznali su je dekan Siniša Opić i prodekan Marko Badrić. Na fakultetu u znanstveno-nastavnim zanimanjima radi 140 ljudi. "Mi sigurno nismo trošak, nego najbolja investicija države", rekao je dekan Opić. Kao važan projekt za poboljšanje uvjeta života i rada studenata spomenuli su planiranu izgradnju Studentskog doma.

Predsjednica Grabar-Kitarović u Glini otkrila spomenik s imenima 396 glinskih žrtava

Pri dolasku u Glinu, predsjednica je primila prijavak Mirsada Durakovića, dozapovjednika postrojenih pripadnika povijesne 1. i 2. glinske pukovnije, kojima je zapovijedao osobno ban Josip Jelačić. Potom se sastala s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem i županom Ivom Žinićem te njihovim suradnicima. 

U središtu grada, Grabar-Kitarović se obratila okupljenim građanima, kojima je rekla kako joj je čast otkriti spomen ploču s imenima poginulih, koji su dali svoje živote u obrani Gline i domovine Hrvatske. "Ova ploča svjedoči o vašoj prošlosti koja je bila teška, ali isto tako i slavna jer ste branili i obranili i Glinu i Hrvatsku. Ali, moramo se okrenuti budućnosti, pa mi je posebno drago drago ovdje vidjeti najmlađe, budućnost Gline. Na sastanku me gradonačelnik upoznao s problematikom života u Glini i planovima za razvoj grada i cijeloga područja. Sa svoje strane, s velikim ću zadovoljstvom podržati vaše planove i dolaziti među vas kako bi vas ohrabrila. Naša je dužnost kao državnih dužnosnika osigurati uvjete da nam mladi ne odlaze iz Gline i ove županije", rekla je. Dodala je kako je u tri dana u županiji vidjela velika stradanja u prošlosti, ali se uvjerila i u velike potencijale za budućnost. "Vjerujem u uspjeh Gline i Sisačko-moslavačke županije", zaključila je predsjednica Grabar- Kitarović.

Nakon Gline, trodnevni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji predsjednica je završila susretom s građanima općine Gvozd i obilaskom objekata Lječilišta Topusko, koje je upravo počelo obilježavati 200 godina organiziranog lječilišnog turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!