11:42 / 30.11.2019.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Predsjednička pretkampanja u znaku štrajka prosvjetara

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Potencijalni kandidati na predsjedničkim izborima tijekom subote nastavili su sa svojim pretkampanjama.
Štrajk prosvjetnih radnika i dalje je u središtu pozornosti političara i javnosti. Rješenja još nema, a nije poznato ni kada će se pregovori nastaviti. Iz HDZ-a, koji je održao klauzuru o pripremama izborne kampanje, ističu da štrajk neće naštetiti predsjedničkoj kampanji njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Poručili su i kako im je stalo do prosvjete te da ova Vlada ne smanjuje plaće, nego ih povećava.

Uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića okupili su se mnogi stranački dužnosnici. Nakon toga svečano je obilježena 20. obljetnica osnutka zajednice žena HDZ-a, "Katrina Zrinska".

Govoreći na obilježavanju obljetnice Zajednice žena HDZ-a premijer Plenković poručio je kako Vlada vodi računa da ono što ostane iza nje - bude čisto, zdravo i uravnoteženo.

A Branko Bačić i Božidar Kalmeta odgovarali su na pak na pitanje hoće li štrajk prosvjetara naštetiti kampanji Kolinde Grabar-Kitarović.


Milanović u Virovitici

Predsjednički kandidat Zoran Milanović boravi u Virovitičko-podravskoj županiji, a uz Viroviticu posjetit će građane u Slatini i Pitomači. Na druženju s građanima u Virovitici istaknuo je kako mu je cilj normalna Hrvatska, iskorjenjivanje svih oblika nasilja i korupcije, među ostalim osvrnuo se na nestanak 17 milijuna kuna iz virovitičke gradske blagajne te prozvao nadležne službe zbog spore istrage.

Dotaknuo se i teme štrajka prosvjetnih djelatnika te prekida nastave istaknuvši kako su Vlada s premijerom na čelu i Predsjednica Republike iracionalni prema prosvjetarima.

- Što znači da je štrajk otišao predaleko, dakle imamo s jedne strane potpuno sluđenog premijera koji vodi privatni rat, umjesto da kad ga se suoči s činjenicom da je podizao koeficijente i drugima, ponavljam moja Vlada nije podizala koeficijente nikome zato što nas je HDZ onakvim kakvim će ostaviti virovitičku blagajnu - prazno. Dakle nije bilo ni novaca za podizanje koeficijenata, ako je nekomu učinjena nekakva manja nepravda, a ovdje se radi o manjoj nepravdi prema učiteljima i ona se dala korigirati. Zašto premijer tvrdoglavo odbija to napraviti, zašto predsjednica Republike ne kaže da je to nešto što treba napraviti, rekao je Zoran Milanović.

Škoro u Rijeci

Svugdje se susrećem s kaosom i nekakvom vrstom organizirane ucjene hrvatskog naroda i zato su nužne promjene - poručuje potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro s riječkog Korza.

S građanima se družio kod štanda na kojem se prikupljaju potpisi za njegovu kandidaturu premda je, kako kaže, već prvi dan skupljeno 10 tisuća potpisa. Što se tiče štrajka prosvjetara, smatra da je to posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja stanja u našoj prosvjeti.

- Dakle, puno je tih vlada, puno je toga projahalo kroz zemlju, ali taj jedan loš odnos prema prosvjetarima je nešto što njih vrijeđa. Nije pitanje novaca, u Hrvatskoj je pitanje čini mi se dostojanstva ono što je najupitnije i to je ono što treba vratiti ljudima. Dostojanstvo i ponos. Mi smo vrijedan i sposoban narod i možemo svugdje u svijetu funkcionirati osim u svojoj zemlji i to je nevjerojatno. Dakle, zakoni ne valjaju ili ne valjaju oni koji nas vode i koji provode te zakone.

Peović zaziva korjenite promjene

Skupit ćemo 10.000 potpisa i ova kandidatura svojevrsni je trenutak ujedinjenja ljevice. Poručuje to kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović.

- Potrebne su korjenite promjene u ovom društvu, mora se podvući crta i krenuti ispočetka. Ova huškačka vlast razjedinjuje radnike, no svi su se oni ujedinili u ovom nastavničkom štrajku i to nešto govori, ističe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!