16:20 / 20.03.2020.

Autor: Hina

Predsjednik HBK: Crkvene odredbe trajat će koliko i civilne

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bit ćemo s ljudima povezani preko radija i drugih načina, napomenuo je i dodao da križni put i Uskrs treba slaviti u obitelji te zajednički moliti krunicu.
Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić poručio je kako u Velikom tjednu i na Uskrs u crkvama neće biti liturgijskih slavlja svećenika s narodom te da će crkvene odredbe trajati 30 dana koliko traju i civilne odredbe u Hrvatskoj.

- Mi ne možemo mimo civilnih odredbi pa kad one budu prestale vrijediti, onda će prestati i crkvene, rekao je mons. Puljić i pozvao vjernike da Veliki tjedan i Uskrs provedu u sabranosti.

- Koronavirus - najnovije informacije
- 128 zaraženih, upozorenje zbog neposluha građana

Bit ćemo s ljudima povezani preko radija i drugih načina, napomenuo je i dodao da križni put i Uskrs treba slaviti u obitelji te zajednički moliti krunicu.

Obitelj, naglasio je, postaje na neki način nositelj crkvenog zajedništva, crkvenog duha. To je, smatra, prigoda da nam i obitelji postanu svjesne onoga što jesu, jer se u obitelji odvija crkveni duh, duh molitve, duh sabranosti, duh čitanja Svetog Pisma.

Ocijenio je da mu kao čovjeku, a osobito kao biskupu, nije bilo lako stati iza ovih odredaba.

- To mi je bila jedna od težih odluka, a imajući u vidu stanje duha i ozbiljnost trenutka, posebice za nas biskupe i svećenike, nije nam bilo lako, rekao je i dodao kako su i zbog ozbiljnosti stanja morali donijeti takve odredbe.
Poručio je kako one ne znače distanciranje, odvajanje ili zabranu onoga što nam nitko ne može zabraniti pastirsku ljubav, našu molitvu i povezanost s onima koji su nam povjereni.

Napomenuo je kako za održavanje povezanosti s ljudima postoje različite tehničke mogućnosti - elektronička pošta, društvene mreže i kontakti mobitelom.

Glede odredbe o sakramentu ispovijedi, koja se do daljnjega ne može slaviti, osim u smrtnoj pogibelji, nadbiskup je podsjetio da nije riječ o zabrani nego o oprezu. Svatko od nas, poručio je, može se skrušeno pokajati u svakom trenutku jer Gospodin prašta grijehe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!