15:02 / 01.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić čestitao Uskrs srpskom patrijarhu Porfiriju

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u povodu svetkovine Uskrsa uputio je čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Porfiriju Periću, priopćio je Tiskovni ured HBK.

- Na prvu nedjelju mjeseca travnja (4. travnja), na samom početku proljeća katolički vjernici proslavili su događaju Kristovoga Uskrsnuća. A njega su, kako veli apostol Petar, premda je 'prošao zemljom čineći dobro, smakli i razapeli.' Ali, Bog ga je uskrisio u posljednji dan, pa je Isusovo Uskrsnuće postalo kamenom temeljcem apostolskog naviještanja, zbog kojeg će apostol Pavao uskliknuti: 'Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludno je naše propovijedanje', kazao je nadbiskup Puljić.

- U ozračju toga otajstva upućujem Vašoj Svetosti uskrsne čestitke i dobro želje. Drago nam je što su opet zabrujala crkvena zvona i objavila vijest koju je Marija Magdalena 'rano u jutro, još za mraka' otrčala priopćiti apostolu Petru. Neka nas uskrsnuli Gospodin učvrsti sve u vjeri i pouzdanju da je on sada 'zdesna Bogu i da se zauzima za nas', poručio je predsjednik HBK.

- Zahvaljujem na uskrsnim dobrim željama koje ste uputili meni, hrvatskim biskupima, suradnicima, svećenicima i vjernicima katolicima, istaknuo je dodavši kako je "otajstvom Kristovog uskrsnuća započelo doba novog stvaranja, a Uskrsnuli je pokazao da je On naše svjetlo, središte i smisao svega".

 Naglasio je kako "nema, uistinu, pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista". U toj vjeri pozdravljam Vas uskrsnim poklikom: Gospodin je uskrsnuo doista, alleluia! Vašoj Svetosti, gospodine Porfirije, članovima Sinoda SPC-a, svećenstvu, monaštvu i vjernom puku Vaših eparhija želim blagoslovljene uskrsne blagdane! Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse!", poručio je zadarski nadbiskup.

 Nadbiskup Puljić svetkovinu Uskrsa čestitao je i episkopu dalmatinskom Nikodimu, episkopu pakračko slavonskom Jovanu, episkopu niškom Arseniju i protojereju Makedonske pravoslavne crkve Kirku Velinskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!