Predsjednik HLK: Zadnji vapaj za spas zdravstvenog sustava

07.04.2023.

10:08

Autor: T.V./HRT

Poligraf

Poligraf

Foto: HR / HRT

Tijekom ovoga tjedna liječnici su se izjašnjavali idu li u štrajk. Rezultati glasovanja bit će objavljeni nakon uskrsnih blagdana, no jutros u našoj emisiji Poligraf moglo se čuti da više nije pitanje idu li u štrajk, nego što država nudi kako bi on trajao kraće i kako ne bi bili ugroženi oni najosjetljiviji - pacijenti.

- U Ministarstvu zdravstva svjesni su da liječnici ne traže ono što im ne pripada, rekao je državni tajnik Tomislav Dulibić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić ističe kako očekuje aktivno uključenje premijera u rješavanje problema.

- Liječnički prosvjedi i štrajk su zapravo naš zadnji vapaj za spas ovog sustava. Mi očekujemo aktivno uključenje premijera jer bez dovoljnog broja liječnika nema zdravstvenog sustava i nema kvalitetne zdravstvene zaštite, poručio je Luetić.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić kaže kako još uvijek čekaju poziv premijera Andreja Plenkovića.

- Mi još uvijek čekamo poziv predsjednika Vlade koji smo jasno uputili na prosvjedu. Osim što smo jasno to priopćili na Markovu trgu, uputili smo i zajedničko pismo premijeru Plenkoviću. Poziv njegov još uvijek nismo dobili. Očekujemo da će prepoznati ozbiljnost problema, da će nas primiti i da će pokazati jedno aktivno učešće u rješavanju ovih problema, rekla je Čulinović Čaić.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva vjeruje kako se ide prema mirnom rješavanju spora.

- Znači mi smo imali sastanak u ministarstvu u ponedjeljak. Ministar Beroš je primio sve udruge i organizacije. Mislim da je to bio vrlo konstruktivan sastanak i mislim da idemo ka mirnom rješavanju spora, kaže Dulibić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!