17:48 / 10.05.2018.

Autor: D.P./Hina

Predsjednik HND-a Saša Leković podnio ostavku

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako Leković ističe, ostavka će postati efektivna nakon predaje dužnosti prvom potpredsjedniku HND-a Denisu Romcu u skladu sa Statutom HND-a.
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković Središnjem odboru te strukovne organizacije podnio je ostavku na mjesto predsjednika navodeći kako je to odlučio učiniti nakon što su ostavku na njegov poziv odbili dati potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić.

Kako Leković ističe, ostavka će postati efektivna nakon predaje dužnosti prvom potpredsjedniku HND-a Denisu Romcu u skladu sa Statutom HND-a. U ostavci se navodi kako su mnogobrojni razlozi koji su doveli do tog epiloga, ali zbog ''histerije''koja je nastala povodom sporne nagrade HND-a Ivani Petrović i reakcija na njenu dodjelu Leković je naglasio kako nitko u Izvršnom odboru (IO) pa niti u čitavom HND-u nije osporio njegovu izjavu kako bi bilo neetično i neprofesionalno da vodstvo HND-a javno komentira odluke žirija kojega je samo izabralo.

''Tek nakon izjava nekolicine novinara da će zbog dodjele nagrade Ivani Petrović vratiti nagrade koje su oni dobili od HND-a te nakon nastavka pritiska kroz neke medije i na društvenim mrežama odjednom se nekoliko članova IO-a dosjetilo kako 'kolege traže da reagiramo pa ne možemo šutjeti', navodi se u ostavci.
 
Leković ističe i kako je ''ta laž (jer po Statutu HND-a predsjednik uz ostale poslove i predstavlja udrugu u javnosti što znači da je HND tada već bio reagirao) bila glavni 'argument' onima koji su isforsirali priopćenje u kojem se IO HND-a nevješto krijući pravi razlog zapravo ispričava što ne može ukinuti nagradu svog žirija''.
 
Leković poručuje i kako su objavom takvog priopćenja pod navedenim okolnostima oni koji su za njega glasali u ime čitavog IO-a, a time i u ime čitavog HND-a, njegovu izjavu medijima ''pomnožili sa nulom'', ističe Leković. Navodi i da je sramotno optuživanje njega kao ''egoističnog despota'' nakon što je i upozorio da nakon svega sastav Izvršnog odbora ne može ostati isti te da je u interesu HND-a da se maknu ili on ili potpredsjednici.
 
Leković je naglasio kako se ponosi onime što je radio kao predsjednik HND-a u prošle tri godine te zahvaljuje svima koji su mu pomagali. ''Zahvaljujem i onima koji su moj trud otvoreno opstruirali kao i onima koji su ga opstruirali ne radeći ništa, a mogli su i morali raditi. Zahvaljujem im se jer su mi pomogli razbivši moju iluziju da je moguće napraviti bolji HND i iluziju da Hrvatska treba i zaslužuje bolji HND i bolje novinarstvo'' ističe Leković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!