11:43 / 28.03.2019.

Autor: I.H./HRT

Predsjednik Latvije u posjetu Hrvatskoj

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vejonis se u Zagrebu sastao s predstavnicima vrha državne vlasti.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Latvije Raimonds Vejonis rekli su da je očuvanje jedinstva EU-a i NATO-a nužno za stabilnost u Europi i ocijenili da bi predstojeći europski izbori mogli bitno odrediti pravac u kojemu će razvijati odnosi na kontinentu.

Latvijski predsjednik stigao je u jednodnevni posjet Hrvatskoj i seriju službenih razgovora počeo sastankom s Grabar-Kitarović.

- Dvoje predsjednika razgovaralo je o potrebi snažnijeg bilateralnog povezivanja dviju zemalja, pogotovo kada je riječ o gospodarstvu, kulturi i obrani. Hrvatska već aktivno pridonosi sigurosti baltičke regije sudjelovanjem naših vojnika u NATO-ovoj misiji u Poljskoj i Litvi, javio je Gordan Žvanović.- U zajedničkom nam je interesu upoznati naše poslovne zajednice s postojećim poslovnim mogućnostima i motivirati ih kako bismo osnažili suradnju. Sa zadovoljstvom mogu reći da je latvijskih turista u Hrvatskoj sve više. Izravni sezonski letovi iz Rige prema Rijeci, Dubrovniku i Splitu znatno pridonose turističkom prometu, no složili smo se da moramo zajedno raditi i na razvoju intermodalnog prometa u našem području u srednjoj Europi, rekla je Grabar-Kitarović nakon sastanka.Hrvatska i Latvija imaju slične poglede na vanjskopolitičke prioritete i žele ojačati bilateralne odnose, posebno gospodarske, rekli su novinarima nakon sastanka.

- Naše dvije države ne povezuje samo prijateljstvo, slična veličina i povijest, već i činjenica kako dijelimo mnoga stajališta o EU-u i globalnim pitanjima, kazala je Gabar-Kitarović.

Istaknula je kako Hrvatska iznimno cijeni potporu Latvije najprije u nastojanjima za uspostavu suverene države a potom za pridruživanje Hrvatske EU-u i NATO-u. Kazala je da su Hrvatskoj važne obrambene inicijativa EU-a i komplementarnost s NATO-om koji, istaknula je, ostaje temeljem obrane u Europi.

Hrvatska predsjednica je najavila nastavak koordinacije na razini inicijative Triju mora, u cilju jačanja konkurentnosti gospodarstava uključenih država. Podsjetila je kako inicijativa otvara velike mogućnosti suradnje u u energetskom sektoru, primjerice kroz plinski koridor sjever-jug Europe i LNG terminal na Krku.

- Inicijativa odgovara na suvremene izazove donoseći pozitivne promjene koje će pridonijeti EU i euroatlantskoj zajednici, kazala je Grabar-Kitarović.

Vejonis je rekao kako njegova zemlja i Hrvatska grade odnose s istim ciljem jačanja ujednjenje, sigurne i prosperitetne Europe, što uključuje potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana te tješnje odnose s Ukrajinom, Gruzijom i Moldovom.

- Naše dvije zemlje stručnjaci su za (naše) regije i vidim iznimni potencijal za razmjenu znanja koja se odnosi na naše regije. Upravo time možemo ojačati stabilnost i naredak u Europi, kazao je Vejonis.

Dodao je kako Latvija, zbog prijetnji kojima je izložena, NATO smatra najvažnijim vojnim savezom na svijetu te je zahvalio Hrvatskoj na sudjelovanju u misiji NATO-a na Baltku. Upitan što očekuje od izbora za Europski parlament (EP) u svibnju, latvijski je predsjednik kazao kako je teško predvijeti njihov rezultat.

- Najvažnije je istaknuti da će biti fragmentirani (rezultati) jer je kroz različite procese u europskim zemljama vidljiva fragmentacija parlamenata pa će i EP biti fragmentiran, kazao je Vejonis.

Kazao je i kako bi sve članice Unije morale više raditi na sigurnosnim pitanjima i prije i tijekom izbora.

- Vidimo da neke zemlje pokušavaju utjecati na izbore i na to trebamo biti spremni. Bez obzira na razlike među članicama, moramo biti ujedinjeni i sudjelovati na izborima, to je iznimno bitno, rekao je Vejonis.

Grabar-Kitarović je poručila da čvrsto vjeruje u europski projekt i želi da što više građana Hrvatske sudjeluje na izborima. Ocijenila je kako je rast populizma u Europi rezultat "udaljavanja političkih elita" od stvarnih potreba ljudi, pa je glavni zadatak vratiti povjerenje građana u institucije.


Jandroković se sastao s predsjednikom Latvije Vejonisom

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Latvije Raimondsom Vejonisom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, objavio je Sabor u četvrtak.

Jandroković i Vejonis ocijenili su bilateralne odnose prijateljskim i bez otvorenih pitanja te naglasili potrebu za njihovim daljnjim osnaživanjem kako na bilateralnom planu, tako i u kontekstu suradnje u EU-u i NATO-u.

Istaknuta je i obostrana želja za daljnjim osnaživanjem parlamentarne suradnje, posebno međuparlamentarnih skupina prijateljstva. Jandroković je pozvao je predsjednicu latvijskog parlamenta u službeni posjet Hrvatskoj.
Istaknuta je bliskost stajališta o aktualnim europskim temama, posebice o budućnosti Europe, brexitu i budućem Višegodišnjem financijskom okviru.

Jandroković je Vejonisa upoznao s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te se zanimao za latvijska iskustva iz njezinog predsjedanja 2015.

Plenković i Vjonis o jačanju suradnje Hrvatske i Latvije

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je predsjednika Latvije Raimondsa Vjonisa i u razgovoru s njim založio se za jačanje odnosa Hrvatske i Latvije u području gospodarstva, kulture i obrane, kao i za nastavak kvalitetne suradnje u okviru članstva u EU i NATO-u, priopćila je vladina služba za odnose s javnošću.

- Tijekom razgovora o intenziviranju trgovinske razmjene dvije zemlje, Plenković je izrazio zadovoljstvo na proizvodnji i isporuci šest niskopodnih tramvaja tvrtke Končar za gradski promet grada Liepje u Latviji, navodi se u priopćenju.

Vjonis je istaknuo da Hrvatska postaje sve popularnije turističko odredište za Latvijce te se založio za daljnje poboljšanje prometne povezanosti između dvije zemlje i pohvalio ulogu latvijske nacionalne kompanije Air Baltic u povezivanju Rige s hrvatskim gradovima na jadranskoj obali.

Plenković i Vjonis razgovarali su i o pripremama za Brexit, borbi protiv ilegalnih migracija, suradnji unutar Inicijative triju mora te predstojećem sastanku na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine koji će se u travnju održati u Dubrovniku, kaže se u priopćenju.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!