Predsjednik Milanović odlikovao darivatelje krvi

27.10.2022.

13:19

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Predsjednik Republike odlikovao Redom Danice hrvatske darivatelje krvi

Predsjednik Republike odlikovao Redom Danice hrvatske darivatelje krvi

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi u Hrvatskoj, predsjednik Republike Zoran Milanović danas je na Pantovčaku dodijelio odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske dobrovoljnim darivateljima krvi u 2020. Odlikovani su muškarci koji su krv dali više od 100 puta i žene koje su je darovale više od 75 puta.


Hrvatska je država i društvo koja je slaba u volonterstvu općenito. U besplatnom, nenaplatnom i dobrovoljnom pomaganju drugima smo slabiji od zapadnih država. A opet u nečemu što je najveća razina volonterstva, u dobrovoljnom davanju krvi, svjetska smo klasa, rekao je predsjednik Milanović u svojem govoru na svečanosti uručivanja odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene u 2020. godini.

- Ovo je četvrti put u kratkom vremenu da imam čast odlikovati ljude koji su sve samo ne obični. Ovo što radite je izvrsnost, iznimnost i posebnost. Želim da se to čuje, da se zapamti. Vama čestitam i zahvaljujem i nadam se da će na vaše mjesto doći oni mlađi, rekao je, među ostalim, predsjednik Milanović poručivši kako se nada da će dobrovoljni darivatelji krvi  služiti kao primjer i za druge vrste volonterstva.

Predsjednik Republike zahvalio je darivateljima krvi i istaknuo, među ostalim, da ljudski život ima svoje limite i granice te se nada da će mlađi ljudi nastaviti s time te da će sve to poslužiti kao primjer i za druge vrste volonterstva.

U ime odlikovanih obratila se dobrovoljna davateljica krvi Valerija Jurak.

- U ime svih nas koji dolazimo iz raznih dijelova Hrvatske i simboliziramo njezinu solidarnost i plemenitost, zahvaljujemo vam. Vjerujem da je svatko od nas danas prisutnih ponosan na činjenicu da je svojom krvlju pomogao sačuvati i produljiti nečiji život. Nas darivanje krvi ispunjava i veseli i smatramo ga našim načinom života, rekla je Jurak.

Podsjetivši da mnoge zemlje nisu uvijek u mogućnosti osigurati dovoljnu količinu krvi svojim građanima, gđa Jurak potvrdila je da je  Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja se time može ponositi. „Iza takvih postignuća stoji ustrajnost i solidarnost njezinih državljana, dobra suradnja i organiziranog društvenog Crvenog križa i transfuzijskih službi. Krv je neophodna i nezamjenjiva, ona ljudima održava i omogućuje živote. Darivanjem krvi veličamo i poštujemo život, njegujemo dobre ljudske odnose i dajemo sigurnost našim građanima", zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!