Milanović: Povlačenje novca iz EU fondova mjera uspjeha jedinice lokalne samouprave

27.04.2022.

12:54

Autor: T.V./HRT/Hina

 Predsjednik Milanović posjetio Rovišće

Predsjednik Milanović posjetio Rovišće

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Općina Rovišće obilježila je svoj dan. Tijekom 7 godina proračun joj je narastao za gotovo 450 posto, a novac iz njega i europskih fondova ulaže se u rast standarda mještana. Već niz godina općinu vodi HDZ, a načelnik Slavko Prišćan istaknuo je kako iako čak nije ni imao protukandidata na izborima, HDZ surađuje sa svim strankama u povlačenju europskog novca. Općini Rovišće došao je čestitati predsjednik Repubilke Zoran Milanović, zbog čega su pak svoj dolazak otkazali izaslanici predsjednika Sabora i Vlade, zastupnik Miro Totgergeli i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, obojica iz HDZ-a. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u srijedu na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Rovišću da se uspjeh jedinica lokalne samouprave mjeri povlačenjem novca iz EU fondova.

Uspoređujući tu općinu s nekim bogatijim hrvatskim općinama, predsjednik je naglasio da je Rovišću bilo potrebno mnogo više truda i koncentracije za realizaciju brojnih EU projekata, poput primjerice Kulturnog centra u kojem je danas održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

- Osnova hrvatskog članstva u Europskoj uniji je novac koji se nudi kao neka vrsta kompenzacije da bismo slušali veće i bogatije od nas. Ako taj novac ne iskoristimo do zadnjeg eura, onog kojeg je realno moguće iskoristiti, onda ne vodimo dobro posao, ocijenio je predsjednik. Kako je istaknuo, "svaki euro koji dolazi iz europskih fondova treba biti meta naše ambicije i želje da ga iskoristimo jer zauzvrat dajemo dobar dio svojeg suvereniteta.

Također je rekao i da su europski fondovi "strogi i pravedni te nas uče poštenom gospodarenju."

- Što više budemo koristili sredstava iz europskih fondova imat ćemo više novca za sebe, imat ćemo više za pomoći onima kojima treba pomoći u svojoj zemlji i u susjednoj državi Bosni i Hercegovini, rekao je.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, predsjednik Milanović istaknuo je da zna kako se obraća publici koja sluša, osjeća i razumije, s obzirom da su mnogi stanovnici Rovišća porijeklom iz Rame u Bosni i Hercegovini iz koje je, spomenuo je, svojedobno u tu općinu doselilo oko 120 obitelji.

- Kada kažem da je borba za elementarna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, za njihova politička prava u drugoj državi - prema kojoj nemamo nikakve ambicije - onda je ta borba i to zalaganje naša duboka i moralna obaveza, a za neke od vas i više od toga, istaknuo je predsjednik Milanović.

Načelnik Općine Slavko Prišćan u govoru je istaknuo da općina na čijem je čelu od 2005. godine posebnu pozornost obraća na najmlađe stanovnike, spomenuvši utrostručenje broja mališana koji se sada mogu upisati u tamošnji vrtić.

Vladi, a posebno ministru financija Zdravku Mariću, zahvalio je za dodatnu decentralizaciju i poravnanje koji su od 2015. godine do danas omogućili Rovišću peterostruko povećanje proračuna koji danas iznosi 27 milijuna kuna godišnje.

Uoči svečane sjednice predsjednik Milanović je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem trgu u Rovišću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!