Važnost znanosti u svakodnevnom životu

09.07.2021.

14:42

Autor: V.G./HRT

Predsjednik Milanović na Institutu Ruđer Bošković

Predsjednik Milanović na Institutu Ruđer Bošković

Foto: Ured predsjednika RH / HRT

Ususret sutrašnjem Nacionalnom danu Nikole Tesle - danu znanosti, tehnologije i inovacije, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore Instituta Ruđer Bošković. 


Galerija
Predsjednik Milanović na Institutu Ruđer Bošković, Foto: Ured predsjednika/HRT
Predsjednik Milanović na Institutu Ruđer Bošković, Foto: Ured predsjednika/HRTPredsjednik Milanović na Institutu Ruđer Bošković, Foto: Ured predsjednika RH/HRT

Predsjednik je posjetio jedinicu u sklopu Laboratorija za interakcije ionskih snopova Zavoda za eksperimentalnu fiziku te razgledao trenutačno najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenje u Hrvatskoj - sustav Tandem akceleratora. 

- Ulaganja su velika, stvar je fascinantna. Ovo je primjer dobre strane EU-a, uz pametnog ulaganja i dobrog menadžmenta. Bilo je uzbudljivo. Ovo je primjer kada možete kupiti sto dijelova koje ne znate sastaviti i ne znate što ćete s njima. Ovo nije nekakav običan tvornički pogon koji kupite, dovedete tehnologa i proizvodnja krene, jer ukoliko nisi majstor zanata ovo ne služi ničemu, rekao je Zoran Milanović.

Istaknuo je da je Institut jedan od najboljih u Europi.

- Naravno, postoje veliki, jaki, bogati i ne možemo se mi s time, i ne trebamo se, pokušati mjeriti, ali u nekim segmentima ovog znanja tehnologije i pameti Institut je stvarno dobar, zaključio je.

Voditelj Laboratorija i Istraživačke jedinice za fiziku i tehnologiju ionskih snopova Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore Milko Jakšić upoznao je predsjednika s aktivnostima i istraživanjima centra, a Predsjednik je i obišao trenutno najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenja u Hrvatskoj - sustav Tandem akceleratora.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith izrazio je zadovoljstvo posjetom predsjednika RH. Kazao je da je posjet uoči obilježavanja rođendana Nikole Tesle i dana znanosti, tehnologije i inovacije dobar trenutak da se podsjetimo na važnost znanosti u svakodnevnom životu. Istaknuo je važnost dugogodišnjeg rada i istraživanja na današnje izazove s kojima se suočavamo.

- To je dio koji nije uvijek na vidiku, ali treba razumjeti da svi ti ljudi koji stalno uče da bi mogli biti u stanju odgovoriti na te izazove, a investicija iz Europskih strukturnih fondova, Ruđer će pretvoriti u novu tvornicu znanja. Tu je desetljeće rada i truda i to je investicija koja će se višestruko vratiti, rekao je.

Na Institutu Ruđer Bošković predsjednik Milanović održao je radni sastanak s predstavnicima Instituta na kojem su bili Smith, predsjednica Znanstvenog vijeća Instituta Ruđer Bošković Iva Bogdanović Radović te pomoćnice ravnatelja Instituta Ivanka Jerić i Marijeta Kralj.  Prezentiran je znanstveno-istraživački rad Instituta u području prirodnih, biomedicinskih i tehničkih znanosti.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!