Predsjednik Milanović primio predstavnice KoHOM-a

14:40 / 08.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Predsjednik Milanović primio predstavnice KoHOM-a

Predsjednik Milanović primio predstavnice KoHOM-a

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, KoHOM, udruge koja okuplja liječnike obiteljske, opće medicine, koje su mu, uz ostalo, ukazale na sustavne probleme u provođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine osnovana je 2008. godine, a danas je najveća strukovna i stručna udruga obiteljske medicine s 811 članova koja okuplja oko 40 posto svih obiteljskih liječnika u Hrvatskoj. Udruga je aktivno prisutna u javnom djelovanju hrvatskog zdravstva u području obiteljske medicine, zaštite pacijenata i same liječničke struke, rečeno je na sastanku.

Posebno su istaknule kako su ih na udruživanje i javno djelovanje potaknuli kadrovski, financijski i organizacijski problemi s kojima se susreću, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.

Na sastanku su predsjedniku Milanoviću predstavnice KoHOM-a ukazale i na sustavne probleme u provođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te istaknule manjak liječnika obiteljske medicine te njihovu sve stariju životnu dob. U posljednje dvije godine nije raspisana niti jedna specijalizacija iz obiteljske medicine, upozorile su predstavnice KoHOM-a, što smatraju izravnim ugrožavanjem obiteljske medicine, a onda i sustava zdravstvene skrbi u Hrvatskoj.

Nadalje, izrazivši nezadovoljstvo trenutnom društvenom i organizacijskom pozicijom obiteljskog liječništva te stanjem organizacije i opremljenosti sustava primarne zdravstvene zaštite, predstavnice KoHOM-a istaknule su da će se nadalje boriti za kvalitetniju, dostupniju i učinkovitiju obiteljsku medicinu, priopćeno je.

U izaslanstvu Koordinacije hrvatske obiteljske medicine bile su predsjednica Nataša Ban Toskić, tajnica Zrinka Huđek Leskovar, članica Izvršnog odbora KoHOM-a i jedna od osnivačica KoHOM-a Vesna Potočki Rukavina i članica Izvršnog odbora KoHOM-a Jadranka Karuza. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!