Predsjednik Milanović priređuje prijem za ratne zapovjednike na tvrđavi u Kninu

03.08.2020.

12:10

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

default error photo
Vladajući HDZ BiH pozdravio je ovu odluku hrvatskog predsjednika
Predsjednik Zoran Milanović sutra će povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja na kninskoj tvrđavi prirediti prijem za ratne zapovjednike i odlikovati umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a.

Na svečanosti, koja počinje u 20 sati, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović uručit će odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko,  umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić Livno, 2. gardijska brigada HVO-a Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.

Milanović potvrdio odlikovanja HVO-u

Milanović u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista potvrdio je da je, među ostalima, odlikovao četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju, naglasivši da nagrađuje postrojbe, a ne pojedince.

Istaknuo da te brigade nedvojbeno imaju velike zasluge za uspješno provođenje vojno-redarstvene akcije Oluja te da su bile sastavni dio naše vojske u tom razdoblju.

- Čuo sam da je i prije bilo inicijativa da se odlikuje gardijske brigade HVO-a. Zašto to nije učinjeno, ne znam, ali 25. obljetnica Oluje prigoda je za ispravljanje propusta. Branile su i oslobađale hrvatsku državu i kao predsjednik Republike Hrvatske nisam imao dvojbi o dodjeli odlikovanja, poručio je Zoran Milanović.

Otvoreno pismo bošnjačke nacionalne manjine predsjedniku Milanoviću

Vodstvo bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj danas je u otvorenom pismu predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću napisalo da su iznenađeni njegovom odlukom da ispred postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju RH i BiH odličje primi general HVO-a Mijo Jelić.

Vodstvo bošnjačke nacionalne manjine zatražili su od predsjednika Hrvatske da preispita odluku o dodjeli odličja generalu HVO-a Zlatanu Miji Jeliću protiv kojeg je u BiH podignuta optužnica za ratni zločin.

- Neugodno smo iznenađeni Vašom odlukom da ispred postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine odličja primi Mijo Jelić, osoba protiv koje je u BiH podignuta optužnica za ratni zločin i koja je u bijegu, ne prejudicirajući njegovu krivnju, navodi se u otvorenom pismu Koordinacije županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

- Kao pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u RH jako nam je, kako navode, stalo da se odnos između Hrvatske i BiH uvijek razvija u smjeru prijateljstva, dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja te smatramo da Vaš odluka o dodijeli odličja osobi s tako velikim teretom stavlja na kušnju odnos dviju država i dvaju prijateljskih naroda, poručuje se u otvorenom pismu.

- Stoga Vas pozivamo da u ime zdravog razuma, iskrenosti i prijateljstva preispitate svoju odluku te svojim primjerom ucrtate put ka budućnosti boljih odnosa svih nas kojima su Hrvatska i Bosna i Hercegovina u srcu, ističe se u pismu.

Predstavnici bošnjačke nacionalne manjine  poručuju kako ih povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja veseli dodijele odličja "zaslužnim pojedincima koji su svojim primjerom i žrtvama doprinijeli stvaranju današnje Republike Hrvatske."

- Bošnjaci Hrvatske se također ponose što su bili dio Domovinskog rata i pomogli u svojoj mjeri da se ostvari san svih nas koji Hrvatsku smatramo svojom domovinom, navodi se u otvorenom pismu Koordinacije županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u RH upućenog predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

HDZ BiH pozdravio Milanovićevu odluku

Vladajući HDZ BiH pozdravio je u ponedjeljak odluku hrvatskog predsjednika o odlikovanju postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju Hrvatske i BiH čime su spriječile ponavljanje genocida u Bihaću, te su odbacili kritike bošnjačkih političara zbog dodjele odličja generalu Zlatanu Miji Jeliću. Milanovićevevu najavu da će odlikovati četiri Gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne ocijenili su državničkim potezom.

- Odluka predsjednika Milanovića o odlikovanju postrojbi HVO-a važan je politički čin, ne samo u kontekstu ravnopravne uloge u borbi s HV-om protiv srpske agresije, nego i snažna potpora u našem ostvarenju pune ustavne jednakopravnosti i ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda. Ovaj državnički potez je primjer da lijevi i desni politički spektar mogu i moraju imati jedinstven stav o najvažnijim državnim pitanjima, smatraju u HDZ-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!