Predsjednik Milanović razgovarao s novim vodstvom Hrvatskog generalskog zbora

22.02.2022.

14:19

Autor: HRT/IMS/J.L.

Milanović razgovarao s novim vodstvom Hrvatskog generalskog zbora

Milanović razgovarao s novim vodstvom Hrvatskog generalskog zbora

Foto: Tomislav Bušljeta / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s novim vodstvom Hrvatskog generalskog zbora, udruge koja okuplja umirovljene generale i brigadire Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Na sastanku su bili Marinko Krešić, novi predsjednik Hrvatskog generalskog zbora izabran na sjednici Izborne skupštine održane 22. siječnja 2022., zamjenik predsjednika Ljubo Ćesić i dvojica potpredsjednika, Mladen Kruljac i Frane Tomičić.

Novo vodstvo Hrvatskog generalskog zbora predstavilo je predsjedniku Zoranu Milanoviću svoj plan rada i aktivnosti koji, između ostalog, uključuje otvaranje Vojnog muzeja u Zagrebu, ustrojavanje ogranaka Hrvatskog generalskog zbora u Osijeku i Splitu te izradu Leksikona hrvatskih generala koji bi trebao biti javno predstavljen uoči ovogodišnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Na sastanku je rečeno kako Hrvatski generalski zbor planira i dalje provoditi aktivnosti u cilju zaštite ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja Domovinskog rata, kao i obilježavati važne obljetnice iz Domovinskog rata.

Prema riječima Marinka Krešića, Hrvatski generalski zbor neće se baviti dnevnom politikom, već će pripremati stručne vojne i sigurnosne analize koje mogu biti od koristi i državnim institucijama. U tom kontekstu najavili su i osnivanje svog Vijeća za strateška pitanja, kao i održavanje stručnih konferencija i okruglih stolova.

Uz Predsjednika Republike na sastanku su bili savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!