Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima udruga za autizam

04.05.2022.

12:48

Autor: V.K./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Dario Andrišek / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u srijedu s predstavnicima Saveza udruga za autizam Hrvatske i Udruge za autizam Zagreb, koja ove godine slavi 25. godišnjicu djelovanja.


Riječ je o udrugama koje promiču status i kvalitetu življenja te pružaju pomoć osobama s poremećajem iz spektra autizma.

Predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske Lidija Penko i koordinator svih programa Nikola Tadić izvijestili su predsjednika o radu saveza koji, kao nevladina i neprofitna organizacija djeluje na području autizma u cijeloj Hrvatskoj.

U Savezu, između ostalog, savjetuju, educiraju i pružaju podršku obiteljima osoba s autizmom te zastupaju potrebe djece, mladih i odraslih osoba s autizmom.

Na sastanku u Uredu predsjednika bili su i predstavnici Udruge za autizam Zagreb: predsjednik udruge Igor Ružić, članica Dina Mimica Urošević i korisnik Dnevnog programa, adolescent s poremećajem iz spektra autizma Lukas Urošević.

Udruga za autizam ove godine slavi 25. godišnjicu djelovanja i prva je udruga roditelja u Hrvatskoj koja pruža izvaninstitucionalni oblik skrbi za odrasle osobe s poremećajima autističnog spektra, rečeno je na sastanku.

Svojim programima pridonosi sprečavanju institucionalizacije osoba s poremećajem iz spektra autizma, razvoju i proširenju mreže socijalnih usluga te njihovoj boljoj kvaliteti i dostupnosti za osobe s poremećajem iz spektra autizma na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Naglasili su važnost programa organiziranog stanovanja kojim stvaraju mogućnosti skrbi za odrasle osobe te upoznali predsjednika Milanovića s problematikom financiranja nastavka svog projekta, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!